Проф. Николай Овчаров: Открихме монета на Перперикон, която бележи пика на кризата във Византия (Снимки)

https://mreja.bg/novini/prof-nikolay-ovcharov-otkrihme-moneta-na-perperikon-koyato-belezhi-pika-na-krizata-vav-vizantiya-snimki/88031 Mreja.bg
Проф. Николай Овчаров: Открихме монета на Перперикон, която бележи пика на кризата във Византия (Снимки)


Сребърно-златната монета, която намерихме на Перперикон, бележи пика на икономическата криза във Византия. Това каза археологът Николай Овчаров на пресконференция във връзка с последните находки от разкопките на Перперикон, предава „Фокус“.

„Става дума за период на Византия и нейната икономика, в който мощната някога империя на практика е на прага да рухне и политически, и икономически. През 11 век тя навлиза в период на упадък, който до голяма степен се дължи на прочутата битка при Манцикерт от 1071 година, в която византийската армия е разгромена от турците и практически губи почти всичките си владения в Мала Азия“, обясни археологът.

Той допълни, че след битката при Манцикерт империята навлиза в нещо като икономически колапс и икономиката й се срива: „Златната монета, върху която по принцип се гради всичко през Средновековието, златните монети не са били в обращение, рядко са се използвали в обращение, на базата на тях са се изчислявали всички останали монетни единици. През 11 век византийската златна монета се нарича хистаминон. Той се обезценява непрекъснато и в края на 11 век вместо 20-22 карата, той достига само до 5-6 карата, а всичко останало е сребро. Това практически са сребърни монети с около 5-6 грама злато“, каза още археологът.

Той добави и още исторически данни, за да обясни значението на находката: „Около 1082 година на престола се възкачва един от най-големите византийски императори Алексий I Комнин. Той е изправен пред много проблеми, но в рамките на десетина години успява да се справи с тях. Нещо повече - той успява да стабилизира икономиката и около 1092 година се пуска новата византийска монетна единица, известна като перпера, която е със съдържание от 20-21 карата злато“.

Овчаров обясни, че откритата монета е отпреди състоялата се реформа на Алексий Комнин: „Интересното за нея е, че от едната страна е изобразен императорът Алексий Комнин, който е коронясан от Свети Димитър. Това е един сюжет, който после продължава и през 13 век при монетите на Иван Асен, където той също е коронясван от Свети Димитър. Именно тази емисия от 1082- 1085 година за пръв път се появява този сюжет с коронясването на императора от Свети Димитър – светецът-покровител на Солун. От другата страна е Христос.

Монетата е много ценна като нумизматика, но при нейното тълкуване имаме и много исторически фактори.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.