Проф. Кантарджиев със скандални разкрития за принудителното му пенсиониране и…

https://mreja.bg/novini/prof-kantardzhiev-sas-skandalni-razkritiya-za-prinuditelnoto-mu-pensionirane-i/107850 Mreja.bg
Проф. Кантарджиев със скандални разкрития за принудителното му пенсиониране и…


Служителите искат незабавното му връщане като директор на НЦЗПБ


И днес продължават протестите в защита на проф. Тодор Кантарджиев, а колегите му настояват здравният министър да преразгледа решението си.


 


„Този човек е направил много за Института и за здравеопазването. Това не е редно да приключи така и ние държим той да бъде върнат на поста си. Това е човек, който е лекар, който е учител, който е учен, който е направил невероятно много и който живееше с професията си”, казват негови колеги.


 


За пенсионирането си проф. Тодор Кантарджиев научил след редовния директорски съвет. Уведомил го служебният министър Стойчо Кацаров, след като вика него и новият директор – проф. Ива Христова за среща.


 


„Останахме двамата, той ми каза, че ме пенсионира и аз му благодарих, че не го научавам от вестниците. Човек очаква, защото знае, че няма ненаказано добро. Не е по мое желание.


Мисля, че епидемията не е отминала. Това, което се прави последните седмици, не е най-доброто“, коментира проф. Кантраджиев. 


 


Припомняме, че той бе част от центъра по заразни и паразитни болести повече от 30 години. Проф. Кантарджиев не пропусна да благодари на служителите на центъра за подкрепата, която продължават да му оказват.

„Много съм благодарен, разбрах колко ме уважават и обичат хората“, казва професорът. 


 


Запитан дали е очаквал това да стане, професорът отвърна: "Точно лекарите по време на епидемия не очакваме да бъдем сменяни, но стават такива неща".

На въпроса дали го приема като атака, той отговори: "Не, страхувам се за центъра. От няколкото думи, които споделих с него, чух ужасяващи планове за центъра, за реорганизация. Това лято се навършват 140 г. от създаването му и винаги е стоял на предна позиция, предпазвайки българите от епидемии и пандемии".

Проф. Кантарджиев благодари и на мощната подкрепа в социалните мрежи. "Трогнат съм и много благодаря на хората. Все пак виждам, че добронамерена и образована част от българите са научили какво вършим и какво правим.

Битки сме имали постоянно, защото от 20 години от създаване на касата и търговските дружества и едноличните търговци, нещата станаха ужасни. Когато парите са преди здравето на хората, е ужасно. Омерзен съм от подхода на някои ръководители в здравеопазването и от някои колеги. Българският народ знае кой докара здравеопазването до това положение", категоричен е той.

"В НОЩ работих нещо, за което съм се готвел десетилетия. Още преди пандемията е ясно, че на около 10 г. настъпват мутации в някои организми. Аз не съм от коронавируса в системата на здравеопазването. При нас са минали случаи на антракс, ку треска, съмнения за ебола. Ние отговаряме за микробната резистентност, в нашия център се следят всички болни от СПИН в България", подчерта той.

"Като се обърне колата, пътища много", заключи проф. Кантарджиев. 

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.