Новата мутация на К-19 уби софиянец

https://mreja.bg/novini/novata-mutaciya-na-k-19-ubi-sofiyanec/107715 Mreja.bg
Новата мутация на К-19 уби софиянец


Лабораторията към Националния център по заразни и паразитни болести е открил нова мутация на коронавируса у нас, която е характерна за бразилския вариант, сочи съобщение на официалния им уебсайт.Припомняме, че, както БЛИЦ съобщи по-рано, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев заяви, че новият вариант не е по-опасен, но е по-заразен .


Промяната с име К417Т присъства в британския вариант, но е открита за първи път в бразилския вирусен вариант.


Клиничната проба установена от НЦЗПБ е на мъж във възрастова група 80-90 години от София. Мъжът е бил в болница с тежко протичане на заболяването и необходимост от дихателна реанимация и интензивно лечение. По-късно е починал.

Мутацията засяга спайк протеина на вируса и получава името си от позицията си в генома. Смята се, че тази промяна води до по-здраво свързване на вируса с АСЕ2 рецептора на клетките.

Южноафриканският вариант на COVID-19 е в 14 страни в ЕС, а бразилският - в 7
Резултатите от някои изследвания сочат, че тази мутация може да намали ефективността на съществуващите ваксини и на имунитета от естествено преболедуване.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.