Нова финансова секира удря милиони българи

https://mreja.bg/novini/nova-finansova-sekira-udrya-milioni-balgari/107205 Mreja.bg
Нова финансова секира удря милиони българи


Паспортът се изготвя, за да се установи устойчивостта на сградите


Нова финансова секира ще удари по милиони българи.


 


Декември 2022 година е срокът, в който сградите в страната трябва да имат изготвени технически паспорти. От МРРБ съобщават, че този път няма да има удължаване.От там поясняват, че ако след изтичането на крайния срок дадена сграда няма изготвен такъв паспорт, кметът на общината ще възложи изготвянето му. Собствениците ще трябва да заплатят процедурата, пише "Марица"

Това ще става по два начина – за направения разход ще се изготви изпълнителен лист за събиране на вземането или с доброволно споразумяване със собствениците на сградите.


Техническият паспорт е абсолютно необходим за експлоатацията на сградата – този документ обобщава информацията за изграждането й, за въвеждането й в експлоатация и за всички елементи от нейните технически характеристики – елементи на строежа, конструктивна устойчивост, пожарна безопасност и други.

Той се изготвя, за да се установи устойчивостта на сградите и да се набележат мерки за тяхното подобряване.


Ако живеете в гарсониера от 40 кв. м, е нужно да приготвите от 120 до 320 лв. Толкова ще ви струва да изкарате технически паспорт за дома си.

Това е така, защото към 2020 г. цената за изготвяне на технически паспорт на сграда е от 3 до 8 лв. на квадратен метър застроена площ. Експерти изчисляват, че изготвянето му, в зависимост от квадратурата на дома, ще се плаща между 150 и 1000 лв. на апартамент.


Пловдивчани вече питат откъде идва тази ножица в цените? И кой ще определя дали жилището ви ще се таксува по 3 лв. или по 8 лв. за обследването?


 


И така големият въпрос е защо е необходимо „паспортизирането”? Също какви са ползите от него за обикновените хора обитатели, за държавата и институциите?


 


За експертите въпросът стои така: Ако имаш автомобил, той всяка година подлежи на задължителна техническа проверка. В същото време собствениците на апартаменти нямат такова нормативно задължение. Те не знаят в какво състояние са домовете им. В цялата страна има над 4 милиона жилища.


Повечето от тях са строени през 60-те и 70-те години на миналия век по технологията „Едропанелни сгради“, т.е. те имат доста дълга история на експлоатация.

Днес обаче се оказват стари и зле поддържани. Затова трябва да им се направи пълно обследване – то ще покаже реалното техническо и енергийно състояние на съответния имот, както и амортизациите по сградата.

За целта се проверяват всичките й елементи: конструкция (вкл. сеизмичната устойчивост), покрив, фасада, общи части, инсталации, енергийна ефективност. Обследването може да даде отговор дали в съответната сграда има събаряни носещи стени, греди и колони, което да е увредило сеизмичната устойчивост на сградата.


„Паспортът“ на жилището ви е необходим и ако искате да кандидатствате по различни програми за финансиране на обновяването, обясняват от бранша.


 


Кои сгради вече имат паспорт?


Сградите, строени след 2007 г., реално разполагат с подобен паспорт, обясняват специалисти. При новите сгради тази документация се изготвя от независимия строителен надзор в процеса на проектиране и строителство.

Изискването е залегнало в закона и технически паспорт по принцип се съставя за новите строежи от 2007-а насам. Съставя се и след реконструкция, основно обновяване, основен ремонт или преустройство на съществуващ строеж.

Собствениците на сгради, които са били обновени по Националната програма за енергийна ефективност, също нямат задължение да паспортизират жилищата си. Паспортите са били изготвени преди започване на работите по енергийноефективно обновяване на сградата.


 


Какво се случва, ако не спазим срока?


След изтичане на този срок – декември 2022 г., кметът на общината може да възложи изготвянето на технически паспорт от името на етажната собственост. После да си покрие разходите чрез издаване по съдебен ред на изпълнителен лист.

В цялата страна при наличието на над 4 милиона жилища, без административните, индустриалните и сградите за публично ползване, можем да си представим броя на заведените от общините дела в съда.

Капацитетът за изпълнение на предвиденото също може да се окаже недостатъчен. Категорично това ще доведе до ново отлагане на крайния срок, коментират в бранша.


 


Дигитален дневник отбелязва всяка промяна


Голям тласък на паспортизацията ще даде изработването на програмен продукт за дигитален дневник на сградите – това е другият приоритет в бранша днес. 


Той ще може да се актуализира периодично при всички настъпили промени в параметрите, обхванати от техническия паспорт.

Дигиталният дневник ще улесни мониторинга на сградния фонд в България и приоритизирането и организацията на мерките за енергийна ефективност и европейската програма за обновяване във връзка със Зелената сделка и Програмата за възстановяване и устойчивост.

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.