Мисията на слънчевия платноход "Лайтсейл 2" се оказа успешна (Видео)

https://mreja.bg/novini/misiyata-na-slancheviya-platnohod-laytseyl-2-se-okaza-uspeshna-video/86885 Mreja.bg
Мисията на слънчевия платноход "Лайтсейл 2" се оказа успешна (Видео)


Американската организация "Планетарно общество" обяви като успешна мисията на слънчевия й платноход "Лайтсейл 2", орбитиращ около Земята, предаде Франс прес. Екипът, създал този проект на стойност 7 милиона долара, изтъква, че е експериментирал с нова форма на придвижване , която ще е от полза за изследването на далечния космос.

Сателитът е с големина на хляб и е оборудван с огромно платно от лъскав полиестер. Придвижването се осъществява без двигател, без гориво или слънчеви батерии, а само благодарение на натиска, упражняван от фотоните на Слънцето.

"През последните 4 дни космическият кораб издигна апогея на орбитата си с 1,7 километра благодарение на слънчевото си платно", заяви астрономът Брус Бетс, ръководител на проекта "Лайтсейл".

Идеята подхранва мечтите на астрономите от десетилетия, но досега почти не е реализирана, защото изглеждаше безумна: придвижване на апарати в космическото пространство без двигател, без гориво, без соларни батерии, разчитайки единствено на неуловимите слънчеви фотони.

"Официално обявяваме мисията на слънчевия платноход за успешна", написа в Туитър Бил Най, директор на организацията "Планетарно Общество". В слънчевото платно няма нищо високотехнологично. То представлява огромен квадрат от изключително фино и леко отразяващо фолио (Майлар) с обща площ 32 квадратни метра. Веднъж разгънато, платното се превръща в капан за фотони.

Тласъкът, осигурен от фотоните, е нищожен, но за сметка на това постоянен. "Озовете ли се веднъж в орбита, никога няма да имате проблем с горивото", отбеляза Най. През 2010 г. Япония изстреля слънчевия си платноход "Икар".

Други космически агенции все още не са тествали концепцията. За какво могат да послужат слънчевите платна в бъдещето? Бил Най обяснява, че могат да бъдат използвани за далечния пътешествия отвъд пределите на Слънчевата система или за поддържането в космоса на стационарни сонди - например телескоп за наблюдение на приближаващи астероиди или сателит, "фиксиран" над Северния полюс. "За да може един апарат да остане неподвижен в продължение на 10 години, са необходими огромни количества гориво. Енергията на фотоните обаче е неизчерпаема", казва Бил Най. 

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.