Механичните турци на българската политика

https://mreja.bg/novini/mehanichnite-turci-na-balgarskata-politika/85880 Mreja.bg
Механичните турци на българската политика


Вместо да будалкате народа с богове

от машина, защо не сложите камери?

Трагикомедията с машините за гласуване напомня знаменития през ХVIII и ХIХ век “Механичен турчин” – машина, която майсторски играела шах. Тя обиколила редица кралски дворове и светски салони, като навсякъде пожънала успехи. Сред победените от нея били велики личности като Наполеон Бонапарт и Бенджамин Франклин.

Разбира се, Турчинът бил чиста шашма. Той представлявал човешка кукла, облечена в ориенталски дрехи и седнала до голям сандък, в който се криел истински жив шахматен майстор. Преди сеанса собственикът отварял последователно вратите на сандъка, за да покаже, че вътре има само зъбчати предавки. Скритият шахматист се плъзгал насам-натам върху лагери и така оставал невидим.

Илюзията, че една машина със зъбчати предавки може да играе шах, с нищо не се различава от днешната илюзия, че една електронна машина за гласуване може да реши проблемите с изборните фалшификации, платения вот, ниската активност и огромното разочарование от партиите. Тъкмо обратното – машината засилва възможностите на човека. И

когато този човек

иска да открадне

изборите,

машината го превръща в бог!

Това с машините бе една от серията шашмалогии, чиято цел бе да се отклони вниманието на избирателя от истинския му интерес – от чистия и свят мажоритарен вот в 2 тура.

Той категорично го поиска на референдума през 2016 година, но политиците не му го дадоха. Затова пък му напълниха джобовете с други шашми, като ужким гласуването по интернет, преференциалния вот, задължителното гласуване – все механични турци. Все пържен въздух фламбе.

Самата вяра, че с едно чудодейно средство ще се решат проблемите на българската политика, напомня друга една машина – така наречената деус екс махина, или “бог от машината”.

Това е литературен похват, чрез който най-заплетеният сюжет намира своето решение чрез една напълно неочаквана и нелогична намеса.

Например героят просяк изненадващо се оказва изгубен син на някой богат благородник. Или пък Ричард Лъвското сърце според една от холувидските версии изненадващо се връща, изхвърля от трона своя коварен брат и възстановява правата на Робин Худ. Долнопробна измишльотина, но радва юношите.

Произходът на този похват е от древногръцките пиеси.

Когато в тях сюжетът се заплитал неразрешимо, на сцената с помощта на кран (механе) се спускал някой бог, за да въздаде всекиму заслуженото. Още Аристотел в своята “Поетика” подчертава, че това е много нескопосан литературен похват.

В политиката обаче той още върви. Когато например сините партии се видяха в чудо къде им е изчезнал електоратът,

някой им пробута

деус екс махина

– дистанционното

гласуване

по интернет. Сините се самобудалкаха, че синият електорат е емигрирал. Искал да гласува, но нямало как. Дайте му да го направи от компютъра и властта пак е наша.

Уви, постепенно се разбра, че от чуждестранния вот най-много печели ДПС. Освен това всички световни специалисти смятат, че гласуването по интернет е като да си включиш тостера в мрежата с високо напрежение. Веднага гръмват и тостерът, и електрическото табло, а къщата пламва.

Ако не броим Естония, която си има своите много, много специфични особености, нито една “нормална” държава не го практикува. Откъде изведнъж ни дойде този акъл?

Тези дни пробивът в системата на НАП ни показа колко опасна е тази идея. Хакери ударили ЦРУ, Пентагона, Хилари Клинтън, дори американските изборни машини, които не са свързани с интернет. Е, как тогава ние, които сме най-изостаналите технологически в Европа, ще се опазим?

Трябва да е ясно, че една система за гласуване по интернет е много по-уязвима от информационната система на НАП, защото е интерактивна. Тя има милиони врати, през които може да влезе всеки млад или стар човек с хакерски наклонности. Разбира се, най-голям хакер е този, който държи сървъра - а именно правителството.

Дайте ми да правя избори по интернет, докато съм на власт и никога няма да падна от власт!

В наше време се

появи още един

“Механичен

турчин”

– така се нарича програмата на “Амазон”, която събира личните данни и следи потребителското поведение на своите клиенти. После започнаха да я използват фирмите за политически технологии, които крадат данни от фейсбук, за да правят нетрадиционен “психографски анализ” на всеки участник и да го манипулират чрез тясно насочени “микропослания”.

Свалете си някоя безплатна програма чистач и при първото сканиране тя ще открие поне 10 хиляди “тракъри” – безвредни вируси, които съобщават на своя господар от какво се интересувате. Да поддържаш компютъра си чист от тракъри, майнъри и тъмни отмъстители, е като да изпомпваш водата от кораб с пробито дъно. Всяко дете го знае. Защо не го знаеше бившият програмист Росен Плевнелиев, който дори предложи референдум за дистанционното гласуване?

Защо и до ден днешен политиците продължават да лъжат народа, че дистанционното гласуване ще му реши проблемите? В журналистиката има такъв принцип –

ако някакво

явление

изглежда

необяснимо,

проследи парите!

В онези години имаше 2-3 световни фирми, които лобираха да изграждат такива системи срещу скромни суми между половин и един милиард евро. Много по-изгодно, отколкото да продаваш Ф-16. Минимум труд и материали, максимум печалба.

Още по-явни са нещата при така нареченото машинно гласуване, от което властите току-що се отказаха. И слава Богу. Тези машини не са свързани с интернет, но също могат да се хакнат по няколко начина.

Оказва се например, че дори излъчването на екрана дава достъп на външен човек с компютър до системата.

Но най-лесно е за този, която може да пипа софтуера – нищо не му пречи да зареди програма, която да дава повече гласове на една от партиите.

Неслучайно

европейските

държави се

отказват от тези

машини

Четох, че Холандия ни ги предлагала по 7 евро парчето - дето ще се хвърлят, защо да не помогнем на туземците? Нашите власти обаче не ги купиха, а ги взеха под наем за по 3000 лева с ДДС бройката! Ако в 12 500 секции се сложи по една машина, това струва 37 милиона и 500 хиляди лева еднократно. Следващия път – още толкова. А според мен по една машина в половината секции не е достатъчно, нужни са поне 2-3.

Затова се чудя на БСП – защо изведнъж реши, че като се бори да спаси машинното гласуване, тя печели точки? Нима не разбира, че изборите ще се решават от този, който контролира софтуера?

Аз обаче искам да помогна. Щом БСП си търси кауза, най-добрата е мажоритарният вот… Добре, това го отписваме. Щом толкова обича техниката, какво пречи във всички секции да се сложат камери и да записват всичко, което става вътре? В наше време това не е никак скъпо!

Тези камери няма да заменят човека, а само ще документират какви ги върши. И после ще може да се види ясно дали някой е натъпкал урната, дали е нахълтала някоя мутра и дали е подменен протоколът.

Камерите не са нито “Механичен турчин”, нито деус екс махина. Те са безпристрастен наблюдател на човешките дела. Дали точно затова политиците бягат от тях като дявол от светена вода?

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.