Асен Василев разкри как еврото ще бъде въведено в България (Вижте плана му)

https://mreja.bg/novini/asen-vasilev-razkri-kak-evroto-shte-bade-vavedeno-v-balgariya-vizhte-plana-mu/108532 Mreja.bg
Асен Василев разкри как еврото ще бъде въведено в България (Вижте плана му)


Цените на енергоносителите са в основата на това, което виждаме в скока на цените от първа необходимост. Това заяви в "Лице в лице" по bTV бившият финансов министър и съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев. "Именно затова дадохме 84 млн. лева за хората, които получават енергийни помощи", каза той.

"В началото на тази година беше отложено завършването на българо-гръцката газова връзка. През юни обаче фирмата изпълнител поиска още едно отлагане.  Тогава извикахме изпълнителите и им казахме, че трябва да си изпълнят ангажимента и трасето да е готово. Те направиха двете най-трудни части - минаването по "Марица" и под "Студен кладенец". 

 "Като повишихме събираемостта на данъците и спряхме течовете, в бюджета се появиха 2 млрд. за 4 месеца. Демек на година може да се появяват между 6 и 8 млрд. лева. Това са пари, които просто не изтичат. С 8 млрд. ние можем да си оправим "Хемус", може да инвестираме спокойно в образованието, за да няма нужда от частни учители, да си оправим болниците и инфраструктурата и да ни останат за всички други приоритети", каза той, но не обясни, например, защо ремонтите и изграждането на пътища навсякъде страната бяха спрени и къде са отишли двата появили се милиарда.

По думите му това е дясна мярка за правене на леви политики, каквото са казали още от преди това.

Според него самият бизнес вече гледа как да работи по-добре и как да прави по-добър продукт. "Това освобождаване на хората да работят, доведе до 10% растеж, което не се е случвало от 1997-8 година насам", каза той. 

По думите му сега ще видим голям растеж на икономиката.

"Увеличихме пенсиите, дадохме пари за култура и образование и междувременно намалихме бюджетния дефицит", подчерта Василев.

Той коментира и присъединяването ни към Еврозоната. "Това трябва да стане на 1 януари 2024 година. Докато бях министър подготовката вървеше. Трябва между сега и 1 януари 2024 година в обществото да се обсъди какви са плюсовете и минусите и как да се обновят цените. Мислим цените да са двойни в даден период и в левове и в евро, за да може да няма после спекулации", каза Василев. 

Бившият финансов министър е категоричен, че трябва да има публичен дебат преди това.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.