Африканска чума в още един свинекомплекс край Русе – в с. Бръшлен

https://mreja.bg/novini/afrikanska-chuma-v-oshte-edin-svinekompleks-kray-ruse-v-s-brashlen/86015 Mreja.bg
Африканска чума в още един свинекомплекс край Русе – в с. Бръшлен


Снощи е регистрирана африканска чума по свинете в още един свинекомплекс в област Русе – в село Бръшлен, където се отглеждат над 40 хил. свине Това е вторият голям свинекомплекс след този в Николово.

Това обявиха от БАБХ на специална пресконференция по темата. Снощи е открит и вируса в още едно лично стопанство край Враца, като така броят им става 19, намерен е и изхвърлен труп на заразено домашно прасе край Свищов. 20 са случаите на заразени на диви свине, вчера е намерен труп в област Монтана.

400 домашни свине са умъртвени хуманно. Умъртвяването в комплекса в село Николово продължава, 1450 свине са до сега, достъпът до външни лица е забранен. Методите са съобразно нашето законодателство и това на ЕС.

В Бръшлен започват мерките без забавяне - всички свине ще бъдат унищожени със заповед от тази сутрин. Загробването се извършва на място, определено от съответните компетентни власти, така че да няма замърсяване на околната среда. Ще се направи проучване каква е продукцията, която е произведена, и в търговската мрежа няма да има заразено месо. Проследява се от вчера всяко едно движение в последните 35 дни – кое прасе къде е отишло, в кои кланици, колко броя заклани животни има и субпродуктите от тях и къде са отишли. Това, което е на територията на кланиците, може или да премине високотермична преработка, която унищожава вируса, или месото трябва да се унищожи.

Всички регистрирани свинеферми са под активен лабораторен надзор и пращат всяка седмица лабораторни проби, всяка пратка до кланица е проверена, обясниха още от БАБХ. Агенцията е в непрекъснат контакт с ЕС от 2013 г., когато е открит вируса в Европа. Вече е поискала техническа и финансова помощ. Тя може да е до 75% от всички направени разходи за мерките, които агенцията е приложила.

Д-р Кулински, директор на дирекция Контрол на храните, предупреди да внимаваме какви битови отпадъци изхвърляме по магистрали, бензиностанции и други меса, защото те също могат да допринесат за разпространението на болестта.

След първото открито огнище миналата година във Варна бяха въведени всички мерки за фуражите според стратегията на ЕС - забрана за хранене на животните с нова реколта зърно, която не е престояла 60 дни, както с прясно окосена трева и постеля от слама, непрестояла 90 дни. Тези мерки са за всички стопани. Отговорност на общините е да изготвят наредби за отглеждане на прасета в личния двор. Всички наши фуражни предприятия са подложени на засилен официален контрол за спазване на тези мерки и те ги спазват, а голяма част произвеждат гранулирани фуражи при температура над 90 градуса, които са доказани че убиват чумата. Фуражът, който идва в страната, също се контролира, увери Пенка Манева, директор на Контрол на фуражите.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.