2300 аптеки са свързани вече към системата за верификация

https://mreja.bg/novini/2300-apteki-sa-svarzani-veche-kam-sistemata-za-verifikaciya/88013 Mreja.bg
2300 аптеки са свързани вече към системата за верификация


Към системата за верификация са свързани вече 2300 аптеки. Чрез системата се извършва цялостна проверка на всички лекарствени продукти с нанесен индивидуален идентификационен код, като по този начин се удостоверява автентичността на лекарствата, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Свързаните аптеки са приблизително 100 процента от тези, които имат договорни отношения с НЗОК (2300) и са около 65 процента от общия брой на аптеките, които трябва да се свържат със системата (3600).

Целта на системата е чрез проверката на автентичността на индивидуалния идентификационен код да се гарантира, че лекарственият продукт е с произход от законен производител и е преминал през законната верига на разпространение.

Българска организация за верификация на лекарствата /БОВЛ/, е отговорна за създаването, управлението, функционирането и поддържането на националния регистър.

Европейският регламент, с който се въвежда системата, предвижда санкциите за аптеките, които не са се включили в нея, да бъдат определени в националното законодателство на всяка държава-членка.

Поради това Министерството на здравеопазването подготвя промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина /ЗЛПХМ/, който предстои да бъдат публикувани за обществено обсъждане и да бъдат внесени в НС в началото на новия парламентарен сезон. Чрез тях ще бъдат уредени и задълженията и действията на участниците в законната верига на доставка на лекарствени продукти при съмнение за фалшифициран лекарствен продукт.

До влизане в сила на промените в ЗЛПХМ Изпълнителната агенция по лекарствата, при осъществяване на текущия контрол, напомня и прави предписания на обектите, които все още не са се включили към системата. Целта е всички отговорни участници и институции да се включат в този процес, за да се гарантира безопасността на лекарствените продукти.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.