Мрежа

Новата година с лош старт: Отровен въздух в столицата

Началото на 2023-та дойде със замърсен въздух 3 пъти над нормата

0 215

За съжаление веселбата покрай празниците бе помрачена от ужасно мръсният въздух в столицата. Само ден след настъпването й, ИАО отчетоха фини прахови частици повече от 3 пъти над установената норма в една от измервателните станции.

Експерти споделят, че в голяма част това замърсяване се дължи на тихото време около празниците в съвкупност с автомобилите и отоплителния период.

Времето е характерно за цяла Европа, над която действат антициклони и това е предпоставка за мъгливо време сутрин и вечер. Също така липсва вятър, който да ги разсее. По този начин замърсяванията се „наслояват“ във въздуха и се задържат на едно място.

Подобно повишено замърсяване се наблюдава в почти всички държави от Централна Европа и Западни Балкани. Съвсем различено е положението на западната и северната част на Стария континент. Те са „завладени“ от циклони, които са основата на динамичното време там.

Ветровете успяват да раздвижат замърсения въздух и да свалят концентрацията му на едно място.

Метеоролозите смятат, че от днес ще започне да се появява по-осезаем вятър, който ще спомогне за изчистването на въздуха. Очаква се той да е най-активен в Дунавската равнина.

А новата седмица ще започне с хладно време, продиктувано от студен фронт, което допълнително ще облекчи ситуацията с отровния въздух.

Източник: narod.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 90 − = 83