Мрежа

НОИ успява да отмени само 0,1% от болничните

0 215

Това може да стане при техническа грешка на лекар или болница

Проверките се правят при оспорване от работник, работодател или НОИ

20 194 съмнителни болнични листове за 344 629 дни отпуск е оспорил Националният осигурителен институт през 2017, 2018 г. и първата половина на тази година. Успели са да отменят обаче едва 6264 листа за 96 697 дни. За същия период от две години и половина обаче са платени 5 729 256 обезщетения, или НОИ успява да отмени под 0,1% от болничните.

Наказаните лекари за 2017 и 2018 година пък са 19. Като най-много са от София -14, двама от Сливен и по един от Перник, Силистра и Разград.

От началото на годината до юли пък са обжалвани малко над 6000 болнични листа. Отменените са 1987 при 1 187 331 обезщетения, или НОИ е подобрило резултата си до 0,16%.

Болничните листове се проверяват при обжалване от работодател, работник или НОИ. Отменят се обаче ако издалият ги лекар е допуснал техническа грешка при попълването.

От НОИ правят и автоматични

контролни

проверки на

лечебни

заведения,

които издават

прекалено много

болнични листове

или такива с голяма продължителност за определени заболявания.

Обжалването на болничен лист, издаден от лекар или лечебно заведение, се прави пред лекарски консултативни комисии (ЛКК), а когато се обжалва издаден от ЛКК – пред ТЕЛК. Тези на ТЕЛК пък се проверяват в НЕЛК.

От данните, които постъпват в НОИ обаче,

не може да

се прецени

дали болестта

налага

болничен лист

и дали неговата продължителност съответства на нужния период за възстановяване на работоспособността. За това осигурителният институт се доверява на т.нар. органи на медицинската експертиза – лекари и лекарски консултативни комисии, които издават болничните листове.

Когато НОИ установи пропуск на лекар или ЛКК в попълването на болничен лист, първо им дава шанс за поправка и предоставяне на допълнителни документи. Ако не го направят, ги глобява между 100 и 500 лв. При повторно нарушение глобата е двойна. Такива са наказанията и за шефове на болници, които нарушат дейността на подчинените им по вкарването на болничните листа в електронния регистър на НОИ.

От три години всеки лекар и болница имат уникални номера, с които вкарват издадените от тях болнични листове в електронната система на осигурителния институт.

Ако лекар или началник на болница пък не изпълни предписание на контролен орган, виновникът се наказват с глоба от 100 до 2000 лв., докато на работодателите се налага и имуществена санкция от 500 до 2000 лв.

Ако лекар пък

състави болничен

на здрав човек,

за да му осигури

обезщетение,

се наказва с

глоба от 500 лв.

При повторно нарушение се налага имуществена санкция и/или глоба в двоен размер от първоначално наложената.

Нарушенията се установяват с актове, съставени от контролните органи на НОИ.

В момента работодателят плаща от 1-ия до 3-ия ден на болничния в размер на 70% от заплащането, а след третия ден държавата дава 80% от възнаграждението на служителя. Например, ако лекарят е изписал 5 дни домашно лечение на човек със заплата 1000 лв. на месец, дневната надница за месец с 22 работни дни е 45,45 лв. За първите три дни болнични работникът ще получи от работодателя по 33,3 лв. на ден, или общо 99,9 лв. За следващите два дни обезщетението се поема от НОИ, който ще изплати 76,2 лв.

Излизането в болнични обаче води до намаляване на заплатата, респективно и до намаляване на дължимите осигуровки.

Личните

лекари могат да

дават болнични

до 14

последователни

дни и за не

повече от 40 дни

в календарната

година

След изтичането на този болничен болният трябва да отиде до ЛКК. Тези комисии пък могат да разрешат непрекъснат отпуск за срок до 180 календарни дни и не повече от 30 дни еднократно. При нужда от повече следва явяване на ТЕЛК, която извършва експертиза на работоспособност след изтичане на 180 дни непрекъснат отпуск поради временна неработоспособност, както и когато е ползван 12 месеца отпуск по болест с прекъсване в две предходни календарни години и в годината на боледуването.

Болниците могат да издават листове за до 30 дни домашно лечение.

В болничния лист трябва да се опише и режим на лечение – болничен, санаторно-курортен, домашен, на легло – постоянно или за определени часове на деня, стаен, амбулаторен или свободен. Ако лекарят е изписал свободен режим, то

болният може

да се лекува

само в

населеното

място, където

прекарва

отпуска

по болест

Трябва обаче да се разпише изрично, че има право да отиде в друго населено място в България, ако това е наложително.

При домашен режим лекарите, които издават болничния лист, са длъжни да информират болния за възможностите му да проведе лечението си в друго населено място при по-добри грижи без опасност за влошаване на състоянието му от пътуването. Когато се разреши ползването на домашния отпуск в друго населено място, това трябва да се впише в болничния лист. Ако настъпи промяна и пациентът трябва да се лекува в друго населено място, се издава нов болничен лист.

Властта се отказва да не се плаща 1-ият ден, но стачка пак ще има

Премиерът: И гръцките хотелиери ще протестират, ако им спрем “болните” тарикати за дълъг уикенд

Управляващите се отказват от предложението първият ден от болничния да не се плаща нито от държавата, нито от работодателя. Такова предложение няма да бъде внесено в Народното събрание, обеща във вторник сутринта премиерът Бойко Борисов, докато инспектираше път край Габрово.

“Да накажем истински болен да си плати първия ден заради тарикатите. Хайде като сме нация, като толкова искаме – демокрацията е хубаво нещо, но всички ние трябва да се борим за нея, да я подпомогнем. Не може да оставим 2 милиона да работят максимално, а останалите покрай тях да се измъкват”, обясни решението си Борисов.

Предложението на управляващите от края на миналата седмица първият ден на болничните да не се плаща бе посрещнато остро от синдикатите, които обявиха готовност за национална стачка. Във вторник КНСБ и “Подкрепа” решиха, че в края на месеца все пак ще организират съвместен протест въпреки обещанието на Борисов за отказ от тази реформа.

“Гръцките хотелиери ще протестират повече от синдикатите, ако го направим това с първия ден”, каза още Борисов и напомни как хотелите там се пълнят с “болни” наши туристи.

Проблемите с фалшивите болнични и свидетелства за инвалидност ще бъдат обсъдени на тристранка, преди да се вземе решение как да се разреши, обяви той. Засега не се знае кога ще се проведе заседанието. Минималната пенсия става 250 лв. и синдикатите са възторжени, подчерта Борисов. Лидерите им Пламен Димитров и Димитър Манолов продължават обаче да настояват и за лична среща с него.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 3 = 1