Мрежа

НК се нуждае от спешни промени за престъпленията срещу пиратството

0 322

Главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с координатора на правителството на САЩ по въпросите на защита на интелектуалната собственост Вишал Амин

Българският Наказателен кодекс се нуждае от спешни изменения в частта „Престъпления против интелектуалната собственост“, за което е необходим експертен опит, но и политическа воля. Това общо становище са застъпили главният прокурор Сотир Цацаров, завеждащият отдел „Специализиран“ във ВКП Румяна Арнаудова и прокурорът от този отдел Илона Кръстенякова. Днес те се срещнаха с делегация, водена от координатора на правителството на САЩ по въпросите на защитата на интелектуалната собственост Вишал Амин.

Обсъдено бе сътрудничеството между правоохранителните органи на България и САЩ при разследването на тези престъпления, съобщиха от ВКП.

Вишал Амин бил запознат с предприетите от българската прокуратура действия в тази насока – издаване и актуализиране на указания за разследването на престъпления против интелектуалната собственост, създаване на мрежа от прокурори, отговорни за тези разследвания на територията на цялата страна, както и провеждане на обучения с такава насоченост.

В резултат на това, е постигнато двойно увеличение на образуваните досъдебни производства с такъв предмет – при 79 за 2018 г., само за първите 9 месеца на 2019 г. те са 147, уточниха от прокуратурата.

През 2019 г. за първи път са постигнати осъдителни присъди с налагане на наказание лишаване от свобода на 16 души. На срещата е била представена подробна информация за последните действия на прокуратурата, МВР, ГДБОП и НАП срещу нелегални кабелни оператори.

Длъжността „Координатор на Правителството на САЩ по въпросите на защитата на интелектуалната собственост“ е създадена с акт на Конгреса през 2008 г. Координаторът действа като главен орган на изпълнителната власт към президента на САЩ, който отговаря за провеждането на политиката на американското правителство за защита на интелектуалната собственост и противодействие на нелегалното пиратство.

Назначението на Вишал Амин на тази длъжност е потвърдено от Сената на САЩ през август 2017 г.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 23 + = 31