Мрежа

Невероятно разкритие за яденето с ръце: По вкусно е, но…

0 322

Храната е по-вкусна, когато ядем с ръце. Но… това може да ни накара да консумираме повече от нея, предупреждават специалистите.

Контактът с ръцете засилва сензорното възприятие на мозъка още преди храната да попадне в устата, отбелязва „Дейли мейл“. Това обаче се отнася само за хора, които обикновено се ограничават в яденето. Ако не правят това, храната не им е по-вкусна, когато я докосват с ръце.

Университетът „Стивънс“ в Ню Йорк е доказал това в хода на експерименти. Половината от участниците са приемали храната с коктейлни пръчици, а останалите са я консумирали с пръсти.

Ефектът е интересен.

Двете групи се оказва, че не обработват информацията по един и същи начин. А при хората, които редовно контролират приема на храна, докосването с пръсти засилва сензорната реакция и така храната става по-желана и по-харесвана“, казва ръководителката на проучването – българката доц. Адриана Маджаров.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Retailing.

Предишни изследвания, търсещи причината за това защо хората преяждат, са открили, че онези, които прекаляват с нежелана храна, може би имат пропуски в частта от мозъка, отговорна за самоконтрола.

Канадски изследователи откриват пък, че когато частта от мозъка, участваща в силата на волята, известна като дорсолатерален префронтален кортекс, затихне, това води до по-силно желание у хората за консумацията на калорични храни.

Източник: https:www.vesti.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 8 + 1 =