Мрежа

НАТО избегна челен сблъсък на срещата си на върха

0 536

По всичко изглеждаше, че срещата на върха ще бъде повторение на катастрофалната среща на високо равнище на НАТО през юли 2018 г., когато президентът на САЩ започна тирада срещу европейските съюзници и заплаши да изтегли САЩ от трансатлантическия военен съюз, изграден след Втората световна война.

По време на подготовката за срещата в Лондон френският президент Еманюел Макрон смая другите лидери, обявявайки, че НАТО е „в състояние на мозъчна смърт“ – коментар, който Тръмп нарече „много, много злобен“.

Но на тричасовото си заседание лидерите се споразумяха да назначат експертна група, която през следващите две години да направи стратегически преглед, за да подготви западния алианс за бъдещето – и докато се връщаха у дома, не си личеше особено, че преди срещата е имало публичната размяна на язвителни реплики.

Дипломати казаха, че дебатите за „мозъчната смърт“ са били ключови, за да не се стигне до разрив в отношенията, и може би това е е подтикнал Тръмп да погледне по-положително на алианса, отколкото в миналото.

Насред объркването, което предизвика коментарът на Макрон, Франция и Германия предложиха миналия месец да се създаде „съвет на мъдреците“, който да помисли за бъдещето на НАТО. Идеята им звучеше доста общо и неясно, но според високопоставен дипломат от НАТО генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг я е подхванал, за да разтовари част от напрежението на срещата.

„Това беше много полезно“, каза съветник на Макрон. „Ако той не беше подхванал този дебат, щяха да дойдат тук, да вдигнат тост за кралицата и. . . да си отидат у дома, въпреки че преживяваме сложен момент в международен план“.Самият Макрон каза пред медиите, че резултатът от срещата „е показал ползата от нашите коментари“ и се сравни с ледоразбивач, преминаващ през замръзнали морета. „Оставя след себе си разбит лед, но също така проправя път“, заяви той.

„По-умерен Тръмп“

Дипломати приписаха относителния успех на срещата на поведението на Тръмп. По време на цялата среща на високо равнище през 2018 г. той пускаше туитове, поставящи под въпрос ползата от НАТО и порицаващи съюзниците, че не харчат достатъчно за отбрана.

Като се изключи едно оплакване – че канадският премиер Джъстин Трюдо бил „двуличен“ (след като кадри, заснети по време на приема, показаха как той се шегува с американския президент) – дипломати казаха, че Тръмп е бил необичайно отстъпчив.

На срещата си с германската канцлерка Ангела Меркел той бе умерен в оплакването си, че Берлин е „малко под“ поставената пред съюзниците от НАТО цел да харчат 2 на сто от техния БВП за отбрана. „Мога да кажа само, че имахме добра дискусия по същество“, заяви Меркел пред медиите. „Имахме възможност да обсъдим други, по-стратегически въпроси.

Останах с впечатлението, че взаимното разбирателство по различните географски ситуации се засилва“.

Един европейски дипломат заяви, че Тръмп е бил омилостивен от повишаването на разходите за отбрана на съюзниците от НАТО, а някои лидери изглежда са се научили да се справят с променливите му настроения на подобни събития. Тръмп е изправен пред вътрешни проблеми с процеса за импийчмънта си и трябва да се подготви за очакваната тежка борба за втори мандат догодина.

„Дали би било в негов интерес да започва международни сблъсъци на фона на вътрешнополитическа кампания? Не мисля, че това би било оправдано“, каза втори дипломат.

Някога смятан за отживелица от времето на Студената война и отдавна подлаган на критики за неуспеха си да се справи с проблеми на сигурността като глобалния тероризъм, алиансът придоби нова решителност на източния си фланг след руската анексия на Крим през 2014 година. Но турската операция в Сирия през октомври, предприета против желанието на съюзниците, както и колебливата позиция на Тръмп за НАТО, накараха някои дипломати да поставят под въпрос цялостната стратегия на алианса.

В заключителната си декларация лидерите заявиха, че „вземат предвид развиващата се стратегическа среда“ и натовариха Столтенберг със задачата да представи, вероятно през април, планове за „насочен към бъдещето процес на размисъл“.

Сред предложените от дипломатите идеи е и разширяването на оригиналния обсег на действие на НАТО (от основаването му през 1949 г.) – да защитава Европа и Северна Америка, като в него се включат нови райони като продължилата осем години гражданска война в Сирия и Близкия изток.

Някои дипломати казаха, че има опасност дискусиите за нови облик на съюза да продължат прекалено дълго и това да превърне НАТО в още един политически клуб без правомощия да издава нареждания, а само правещ изявления за конфликти, които са извън неговия контрол. Както Париж, така и Берлин обаче казват, че искат алианс, който е по-бърз и подвижен и Тръмп – който някога нарече НАТО „отживелица“ – го похвали на срещата, че е „по-гъвкав“.

(БТА)

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 3 = 3