Мрежа

Наши спецчасти правят десант от хеликоптер на учение в Румъния

0 2 676

Военнослужещи от 68-ма бригада „Специални сили“ завършиха успешно участието си в международното учение „Neptune Strаike 2019“, съобщиха от пресцентъра на министерството на отбраната. То се проведе в района на Констанца – Мангалия – Тузла – Капу Мидия, Румъния от 16 до 27 септември 2019 г. Участваха формирования от Силите за специални операции на България, Румъния, Гърция, Сърбия. От българска страна това бяха 15 военнослужещи от 1-ви батальон Специални бойни действия на бригада Специални сили. Старши на групата беше майор Борис Василев.

По време на учението бяха сформирани многонационални групи за специални операции с цел уеднаквяване на стандартни оперативни процедури, което допринася за повишаване съвместимостта. Проведени бяха тренировки по стрелба с различни видове оръжие, десантиране от вертолет над суша и морска среда, провеждане на парашутни скокове от самолет С-27J „Spartan” и вертолет IAR 330 „Puma“ на суша и вода, стоварване на бойни плувци от вертолет в морска среда, тренировки на бойни действия в затворени/малки пространства, действия като щурмова група при провеждане на бординг операции, медицинска подготовка и евакуация с автомобил и вертолет.

По време на проведения ден за високопоставени гости на полигона в град Мангалия присъстващите дадоха много добра оценка на участващите военнослужещи от формированията на Силите за специални операции на България, Румъния, Гърция и Сърбия. От българска страна учението „Neptune Strаike 2019” наблюдаваха командирът на Силите за Специални операции бригаден генерал Явор Матеев и заместник-командирът полковник Иван Райков. Демонстрирана беше високата степен на интеграция между Специалните сили на участващите Балкански държави при изпълнение на операция по залавяне и неутрализиране на терористичен лидери. Предложено бе да продължи военното сътрудничество със Силите за специални операции на съседните страни и провеждане на учения с цел споделяне на ресурс и способности, обмен на новости във военната практика.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 84 − = 75