Мрежа

Над 100 отбора ще стартират в петък в щафетния маратон на България

0 0

Петото издание на щафетния маратон на България – „София Екиден Маратон“ ще отбележи рекорд по броя на състезателите. Близо 100 отбора ще стартират в надпреварата за възрастни, а около 40 отбора ще се състезават при децата.

„София Екиден Маратон“ ще се проведе на 6 септември от 9:00 часа пред стадион „Васил Левски“. Част от улиците и булевардите близо до тази локация ще бъдат затворени същия ден до 13.30 ч. По традиция на старт ще застанат най-силните атлети на страната в средните и дълги бягания, както и стотици любители на спорта. Най-елитните ни бегачи Митко Ценов и Йоло Николов вече са готови със своя отбор, а тази година конкуренция ще им бъдат част от най-силните атлети от Румъния.

Състезанието е за отбори от по шестима души, които ще изминат класическата дистанция от 42.195 км. Бегачите ще бъдат разпределени на шест поста (5 км+10 км+5км+10км+5км+7.195 км = 42.195км.). Събитието се провежда в чест на националния празник – Съединението на Княжество България и Източна Румелия, за което символизира и щафетното бягане.

През тази година състезание отново е под патронажа на посолството на Япония и ще отбележи 140 години от първите дипломатически отношения на България със света и 15 години България в НАТО. Трасето е със старт-финал пред стадион „Васил Левски“, а атлетите ще бягат из централните улици на столицата.

Щафетните маратони са изключително емоционални и са едни от най-популярните състезания в света на леката атлетика. В различни страни тези бягания имат различно име, но организаторите на българската надпревара предпочитат класическото „Екиден“ – в знак на уважение към японската традиция. За първи път щафетен маратон се провежда именно в Япония.

Освен професионални спортисти в състезанието могат да се запишат и любители. Така всеки може да премери сили или да бъде в един отбор с част от най-силните спортисти на България. Отборите могат да бъдат изцяло мъжки, женски или смесени. Записването продължава в сайта на състезанието – www.sofiaekidenmarathon.com.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 45 − = 41