Мрежа

На 18, с мощна кола, без опит, нощем. Кой ти дава право да убиеш 5-има и да самоубиеш себе си?!

429

Няколко въпроса към обществото, преди да изсъхне вестникарското мастило и да забравим поредната касапница на пътя

Малцина ще се сетят за поета Николай Хрелков, от чиято “Балада за три сестри” вземам назаем “Нощ лежи над село Крън”. Крън вече не е село. Но нощта срещу понеделник е натежала с всичка сила на пътя към него. Толкова натежала, че отнела шест живота. Чрез ръцете, гордо държащи волана. Ръцете са на 18-годишен младеж.

Поредната тежка катастрофа с жертви. Свикнахме. Всеки ден и всяка нощ във всяка точка на България. Почетем, погледаме, поцъкаме с езици, почукваме на дърво и си

плюем в

пазвите,

че не сме ние

или някой

наш близък

А всъщност всеки е нечий близък и никой не ни гарантира, че утре… Да не дава Господ! Ама както е видно – дава.

Дава, когато няма кошара. От началото на годината е представен за обществено обсъждане изцяло нов Закон за движението по пътищата.

Според него новите шофьори би трябвало да карат само с опитен придружител в рамките на 6 месеца, ако седнат зад волана на мощна кола. Изрично е записано, че когато шофират сами, взелите наскоро книжка, може да карат коли с мощност до 50квт (75 конски сили), в противен случай ще бъдат глобени с 500 лв.

Освен това тези новопритежатели на свидетелство за правоуправление на МПС нямат право да возят пътници през нощта. Между 22 и 6 ч с тях може да пътува само придружителят. Да подчертавам ли или сами ще си подчертаете основните изисквания – придружител, мощност на автомобила, нощно време, пътници… В случая остава неизяснено дали 18-годишният шофьор има книжка от 6, или от 7 месеца. А на бас за колко ще пледира адвокатът на семейството, защото искове от другите потърпевши към неговите наследници сто на сто ще има. И правилно. Трябва да има. Не защото аз съм жестока и не разбирам мъката на родителите и близките на младежа. Много добре я разбирам!

Но още по-добре разбирам мъката на родителите и близките на другите жертви. Всеки има право да иска възмездие. По закон, не само по морални норми.

Та в рамките на разсъждението. И на предположението. Да речем, че шофьорският стаж е 7 месеца. Младежът има

всички права

да вози нощем

приятелите си

и да ги убива

Както и да се самоубива. Никой не ги е качил насила в колата. А колата е мерцедес, какви 75 конски сили, какви 5 лева, дори и да е чисто нов трета употреба? Но не забравяйте седемте месеца, нали… Може в колата да е имало придружител, няма все още данни за възрастта и шофьорския стаж на пътниците. Всичко може. Царе сме в моженето. Хеле пък да яхнем “некой дзвер” и газ до дупка! А шофьорът на другата кола, който също е загинал (убит, убит!), не е на 18 години и сто на сто не е на 7 месеца правоуправление. И още повече – сто на сто – има за своите 42 години семейство, родители, дечица.

“Малкият” мерцедесоводител, според данни на следствените органи, е употребил и алкохол. Още не е известно колко промила са намерени в пост мортем кръвните проби. Колко нарушения станаха дотук? Не ги броя. Защото дори да е само последното, алкохолът,

цената за шест

човешки живота

е свръхвисока

Не в пари. В траурни лентички и в прекършени съдби. Както и да го смятаме, както и да кършим пръсти или да се гневим, обърнала се колата, казва народът, няма как да върнеш времето.

Има как обаче да се вземат превантивни мерки за ограничаване на тези черни дни и нощи, на които лека-полека свикваме. Да, бе, пътнотранспортни произшествия с летален изход е имало, има и ще има. Ама чак пък толкоз, и то все заради пустото безхаберие на отделния индивид и на обществото, не е нормално.

Защо намесвам обществото ли? Ами кой на 18 години ще си купи със собствени, честно изкарани с труд пари мерцедес? Ако шофьорът е употребил алкохол, възникват още въпроси. Кой ще позволи на детето си да седне зад волан в това състояние? А ако всички жертви в колата убиец са знаели? И как са възпитани тези наши деца, за да джиткат посред нощ насам-натам в нарушение на закона?

Да, младите имат право на забавления, имат право да са самостоятелни, но и са задължени да спазват законите – и написаните, и неписаните. Не морализаторствам. Жал ми е за жертвите. И за шестте. И за всички предишни. И за всички следващи. Не мога да махна с ръка в смисъл каквото търсило, това и намерило – нелепо е животът ти да свърши на 18, на 30 или на 42 години. Ей тъй, бадева. От ербаплък. По нелепо стечение на обстоятелствата – лети мощна кола, която шофьорът не е в състояние да контролира, защото, първо, е новоизлюпен, второ, се мисли за бог на шосето към Крън. Законът, който ви цитирах в началото, май все още е “на трупчета”, т. е. не е влязъл в сила.

След труповете, още непредадени на майката кърмилница, която е все по-черна-зачерняла. На мястото на “инцидента” ще щръкнат кръстове и пирамидки. Като мантинели опасват тези възпоменателни знаци “пътищата на родината”. А може точно в този момент една младежка компания да се уговаря довечера да се събере, да се повесели и да “полее”… Да попари роднини и близки. Защото едни жертви ще отидат мърцина. Не е черногледство това, ясно е като бял ден. Толкова ясно, че ми причернява. Но това си е мой проблем, нали? Защото Хрелков завършва баладата си с “Черна нощ и мрак разбоен/ и разкъсан с вик покой.” Спокойни ли сте?

Източник: https:www.24chasa.bg

Comments are closed.