Мрежа

Мотивът на шофьора сириец, блъснал 8 коли в Лимбург, остава неясен

0 322

Германските власти разследват защо млад сириец е откраднал камиона, с който блъсна осем автомобила в западногерманския град Лимбург. Засега не е ясно дали той е имал терористичен мотив, отбелязва ДПА.

При снощния инцидент бяха ранени няколко души, сред които и един българин, който е леко пострадал и е пуснат от болницата. Ранен е и арестуваният сириец, подкарал откраднатия камион, припомня БТА.

„Макар че последователността на събитията напомня за терористичните атаки в Ница и Берлин, мотивът на задържания шофьор остава неясен“, каза вътрешният министър на провинция Хесен Петер Бойт.

Не са установени връзки на 32-годишния заподозрян със склонни към насилие ислямисти, сочи досегашното разследване. Случаят засега не е поет от федералния прокурор, отговарящ за дела, свързани с тероризъм.

Сириецът е пристигнал в Германия през 2015 г. по време на мощната миграционна вълна. Година по-късно е получил разрешение за защитен престой – статут, даван на хора, които не отговарят на критериите за бежанец, но са застрашени при евентуално връщане в страната си.

Според информация, получена от ДПА, мъжът е познат на полицията заради криминални прояви, свързани с наркотици и насилие. Разрешението му за престой е изтекло на 1 октомври, но не е ясно дали е кандидатствал за продължение. Задържаният все още не е направил изявление пред полицията.

Според прокуратурата във Франкфурт разследват се най-различни версии. Мъжът е заподозрян в опит за убийство, нападение със сила и опасно шофиране, съобщи водещият прокурор Александер Бадле.

Запитан дали има някакви основание да се смята, че това е терористична атака, германският вътрешен министър Хорст Зеехофер каза пред журналисти, присъстващи на срещата на вътрешните министри от ЕС в Люксембург, че разследването продължава. „На този етап не мога да ви кажа как ще бъде квалифициран случаят“, посочи той.

Още снощи е бил извършен обиск в апартамента на заподозрения в Ланген – град на около 80 км от Лимбург. Бил е претърсен и апартаментът на негов братовчед в района на Лимбург-Вайлбург, където арестуваният бил отседнал преди вчерашния инцидент. Оттам са иззети мобилни телефони и флашки, каза Бадлe. Роднината също бил близо до мястото, на което сириецът блъснал колите с камиона.

Според разследващите заподозреният насила измъкнал шофьора от кабината на камиона при кражбата. После веднага подкарал камиона и изминал само няколко метра, преди да се блъсне в намиращите се пред него коли близо до кръстовище, без да се опита да натисне спирачка. Наблизо имало полицаи, които не били на работа. Те веднага арестували сириеца и го предали на полицията.

Шофьорът на камиона каза, че нападателят отворил вратата на кабината, докато той чакал на червен светофар, и без да каже нищо, го издърпал долу. От компанията собственичка на камиона казаха, че той изпълнявал редовна доставка.

Според местния вестник „Франкфуртер нойе пресе“ минувачи оказали първа помощ на сириеца на място след катастрофата. Според тях той няколко пъти казал „Аллах“.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 9 + 1 =