Мрежа

Младен Маринов: Електрическите тротинетки трябва да спазват закона за движение по пътищата

0 0

Трябва да има законова регламентация на електрическите тротинетки, до момента те трябва да спазват действащия Закон за движение по пътищата.Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред журналисти в Народното събрание във връзка с електрическите тротинетки, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Колегите обясниха, че по смисъла на сега действащия закон това са моторни превозни средства. След като са моторни превозни средства трябва да отговарят на определени изисквания. Виждаме, че това е нов елемент в пътното движение като тип превозно средство, което е и европейска тенденция. Налага се с цел подобряване на градската мобилност, също така и с грижа към екологията, така че в тази посока вече са създадени и работни групи, които работят това да се регламентира законово“, заяви министърът. Той обясни, че така ще се изключи възможността при определени пътнотранспортни произшествия да пострадат граждани. Според него тези обществени отношения трябва да се регулират законово, за да не се спира развитието и бъдещето.

На въпрос дали ще има санкции за водачите, министърът поясни, че се работи по въпроса все още.

„Пак казвам ние сме за правно регламентиране и в никакъв случай не сме против развитието на бъдещето, защото то наистина е в електрическите двигатели и тези, които щадят околната среда“, допълни още министър Маринов.

Той отчете, че МВР като институция трябва да помогнат електрическите тротиненти да се регламентират.

„Имаме нов момент. В крайна сметка преди да се появи автомобила е имало само каруци. Като се е появил автомобилът, не е имало закон, който да го регламентира. Тогава е произтекла необходимостта от регламентация. Сега сме в някакъв подобен казус. Както електрическият автомобил замества автомобилът с вътрешно горене, така този тип превозни средства заместват мотопедите, моторите“, изтъкна още министърът.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 2 = 7