Мрежа

Мият улиците в София през декември заради мръсния въздух

0 643

Столични улици се мият през декември. Причината кметът на София Йорданка Фандъкова да разпореди миенето дни преди Коледа е меката зима, която позволява подобни дейности, и замърсяването на въздуха.

С маркуч се миха вчера улиците “Филип Аврамов”, “Житница”, “Божурище” и “Крум Стоянов”, както и булевардите “Вардар” и “Симеоновско шосе”. Миенето ще продължи и утре.

“Миенето е само в часовете с положителни температури, когато няма опасност от замръзване. Това е една от мерките за подобряване на качеството на въздуха”, написа във фейсбук Фандъкова.

Заради мръсния въздух вчера общината отново пусна безплатно буферните паркинги. Най-голям интерес имаше към тези на станциите “Бели Дунав”, националния стадион и бул. “Джеймс Баучер”. “Отчитаме с 15-20% по-голяма запълняемост. Толкова беше и миналата седмица, когато отново имаше ден, в който паркингите работеха безплатно”, обясни шефката на Центъра за градска мобилност Румяна Милова. Единствено на буферния паркинг на бул. “Цариградско шосе” няма увеличение на ползването. Според ЦГМ причината са предстоящите празници и по-малкото коли, влизащи в София.

4 камиона с отпадъци – стари дограми, дивани и фотьойли, оставени около Виетнамските общежития извозиха от район “Красна поляна”, за да предотвратят нерегламентираното им изгаряне. Така за последните няколко дни оттам са извозени общо 8 камиона с отпадъци.

Днес са проверени 33 строителни обекта, като при 7 в районите „Красно село“, „Изгрев“, „Студентски“ , „Лозенец“ и „Витоша“ са установени нарушения.

За горене на отпадъци на открито е съставен акт на обект на ул. „Дан Колов“ и в частни имоти в район „Слатина“.

От началото на месеца до днес са проверени 389 строителни обекти. Столичният инспекторат е съставил 83 акта за нарушения, осем от тях са за по 10 000 лева. Най-големите глоби за замърсяване са наложени на обекти в кв. „Витоша ВЕЦ – Симеоново“.

Проверени са и 395 автосервизи и пунктове за смяна на гуми. Съставени са 4 акта, а други 4 обекта са глобени с фиш.

Направени са 92 проверки за горене на отпадъци на открито, включително и в частни имоти заедно с полицията. При такава проверка на жилищата във Виетнамските общежития преди дни бяха съставени 11 акта за нерегламентирано горене на отпадъци.

Така от общо 977 проверки за 18 дни са съставени 115 акта за нарушение. Глобата за физически лице е от 100 до 5000 лева, а за юридически – от 700 до 20 000 лева, напомнят от общината.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 5 = 1