Мрежа

Министрите на отбрана на САЩ и Турция обсъдиха напредъка в Северна Сирия

0 0

Министрите на отбраната на САЩ и Турция Марк Еспър и Хулуси Акар обсъдиха по телефона напредъка по обособяване на зона за сигурност в Северна Сирия, предадоха световните агенции.

Министрите са потвърдили важността на механизма за Североизточна Сирия с цел осигуряване на безопасност на границата на постоянна основа, каза говорителят на Пентагона Джонатан Хофман, предаде ТАСС.

Страните са повторили ангажимента си за тясна координация във връзка с военните операции.

Турският министър е казал на американския си колега, че Анкара е решена да прекрати съвместната работа със САЩ по обособяването на зоната за сигурност, ако процесът буксува, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Акар е казал на Еспър, че Турция иска установяване на зона за сигурност на около 30 километра източно от река Ефрат и е призовал САЩ да преустановят напълно подкрепата за кюрдските Сили за народна защита, се казва в изявление на турското министерство на отбраната.

Във вторник турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че Турция има намерение да действа самостоятелно по въпроса за създаване на зоната за сигурност източно от река Ефрат в Сирия, тъй като към настоящия момент не е бил постигнат желания резултат, а време за чакане няма.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 71 = 74