Мрежа

Министър Нено Димов на крака при протестиращите в Шишманци (Снимки)

0 0

Стотици жители на Шишманци, Болярино, Белозем, Чалъкови и Раковски се събраха на протест пред екозавода. На 12 август депото на предприятието пламна за пореден път и горя близо 4 денонощия. Хората настояват да бъде сложен край на обгазяването им.

Преди минути при тях дойде министърът на околната среда и водите Нено Димов. Пред него те ще настояват държавата да вземе спешни мерки, за да гарантира здравето на населението, което живее в населените места около екозавода в Шишманци.

На протеста има деца с маски на устата, майки с колички. Някои носят плакати с надписи заводът да бъде затворен и да спре да ги трови. Пред министъра ще бъдат поставени искания да бъде осигурено 24-часово наблюдение на депото, като част от камерите да бъдат отворени за обществен достъп, както и да се инсталира система за денонощен анализ на въздуха, почвите и водите в района на съоръжението.

Другата спешна мярка според протестиращите е строго спазване на технологичния проект на завода – отпадъкът да се разтоварва в приемната яма, да се сепарира, компостира и да се рециклира до около 70% Така на депото ще остават само пясък и камъни, а не горими материали, каквато е ситуацията в момента.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 62 + = 68