Мрежа

„Медицински надзор“ проверява всички тъканни банки (Обновена)

0 429

Проверките са извънредни и идват след като една от най-големите тъканни банки у нас „Крио център България“ прекрати дейността си, а засегнатите семейства подадоха сигнали до прокуратурата и НАП 

Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ започва извънредни проверки на всички тъканни банки у нас, които вземат и съхраняват проби от пъпна връв, съобщиха от агенцията.

Целта на инспекциите е да бъде проверено дали се спазват изискванията на Закона за трансплантации на органи, тъкани и клетки и Наредба 6 за утвърждаване на Медицинския стандарт за трансплантация на органи, тъкани и клетки – оборудване, квалификация на персонала, донорски досиета, редовно поддържане на изискуемите регистри, отчетност.

Проверките са породени и от „повишения обществен интерес към дейността на тъканните банки“, посочват от агенцията. Причината за това е, че в началото на август една от най-големите тъканни банки у нас „Крио център България“ поиска дейността й да бъде прекратена. Малко преди това пък стана ясно, че на глобално ниво, компанията-майка „Крио сейв“, собственост на холандското дружество „Есперайт“, мести всичките над 300 000 проби, които съхранява, от Женева в Полша. Всичко това притесни голяма част от клиентите на фирмата и най-вече българските семейства, които не знаят какво точно се случва с пробите на децата им.

За проверка на случая, засегнати от случая български семейства са подали сигнал и до прокуратурата, НАП, здравното министерство и председателя на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова, разказаха някои от тях пред „24 часа“.  

В страната ни 11 тъканни банки извършват дейност по вземане, експертиза и съхранение на стволови клетки от пъпна връв, като шест от тях съхраняват биологичен материал в България, а пет – в страни от Европейския съюз.

Крайният срок за извършване на проверките е 8 ноември, като обобщени резултати могат да се очакват в десетдневен срок след тяхното приключване.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 9 + 1 =