Мрежа

Майк Помпейо за освободения ирански танкер: Това е много жалко

0 0

Съединените щати са уведомили гръцкото правителство, че всякакви опити да бъде оказана помощ на иранския танкер, освободен от Гибралтар и плаващ към Гърция, ще бъдат смятани за материална подкрепа за чуждестранна организация, определена от САЩ като терористична, заявил служител на Държавния департамент, цитиран от Ройтерс.

Танкерът „Грейс 1“, преименуван на „Адриан Даря 1“, вдигна котва от Гибралтар в неделя и вчера плаваше към Каламата, Гърция, където се очаква да пристигне идната неделя.

Служителят казал, че като транспортира петрол за Сирия, танкерът подпомага Корпуса на гвардейците на ислямската революция, смятан от САЩ за терористична организация.

Той добавил, че Съединените щати са изложили тази своя категорична позиция пред гръцкото правителство, както и пред всички страни с пристанища на Средиземно море, предава БТА.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо изрази съжаление, че иранският петролен танкер беше пуснат да отплава въпреки искането на САЩ да не бъде освобождаван, предаде Франс прес.

„Това е много жалко“, каза Помпейо в интервю за телевизия Фокс нюз за решението на британската територия.

Продажбата на петрола, превозван от танкера според Вашингтон ще финансира иранските въоръжени сили, които „всяват терор и разрушения и избиват американци по света“.

Държавният секретар изрази надежда, че танкерът ще бъде задържан отново, „за да не подхранва терористичната кампания“ на Техеран.

Спорът за танкера, който според САЩ пренася петрол за Сирия, предизвика дипломатическа криза след задържането му в Гибралтар на 4 юли заради европейските санкции срещу Сирия. Миналия четвъртък корабът получи разрешение да отплава, след като Техеран даде уверения, че товарът от 2,1 милиона барела петрол няма да бъде доставен в Сирия. Следващия ден САЩ издадоха заповед за задържане на кораба, но правителството на Гибралтар отказа и обясни, че американските санкции не могат да се прилагат в Европейския съюз.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 80 = 82