Мрежа

Любопитно: Симеон Дянков се уреди в Украйна

Бившият министър и вицепремиер получи висок пост в голяма украинска банка

0 1 499

Украинската национална банка след отстраняването на руснаците от ръководството назначи Симеон Дянков на висока ръководна позиция. Известният български политик от миналото оглави Алфа Банк, една от ключовите банки в Украйна.

В нея се съхраняват 6% от депозитите на всички украинци.

Пред започването на войната едни от основните съакционери бяха представители на руската банкова група Алфа Пьтр Авен, Михаил Фридман, Андрей Косогов.

Част от тях попаднаха в санкциите наложени от Украйна на руснаци с ключов капитал, след което Дянков беше приет за независим високопоставен експерт.

 

Това всичко се развива в контекста на предупреждението на Ген. Роберт Бригер, че войната може да се разрасне.

 

Бившият вицепремиер също така той е и инициатор на смяната на името на банката, за да няма нищо общо със страната агресор според тях. Новото име на Алфа Банк вече ще е Сенс Банк.

Припомняме, че Симеон Дянков беше министър на финансите и вицепремиер на България в правителствата на Бойко Борисов и Симеон Дянков.

 

Любопитно за него е, че е в топ 5% икономисти в света по брой цитирания и публикации в класацията на в класацията на RePEc.

Преди време той нашумя в медиите с изказването за постната пица, с която сравни текущия бюджет. Дори за още по-нагледно, роденият през 1970-та година в София икономист беше донесъл истинска пица на пресконференцията, с която демонстрира разпределението на бюджета.

Нестандартното представяне остана и до днес, като символ на бюджет 2010.

 

Източник: Блиц

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 91 − = 86