Мрежа

Лозан Панов агитира 40 минути в Пловдив за шеф на окръжния съд (снимки)

0 108

Дойдох да ви окуража да се кандидатирате за председател на пловдивския окръжен съд. С тези думи шефът на ВКС Лозан Панов се обърна към 20-ината магистрати в града на тепетата. От дълго време едно от най-натоварените съдилища в страната е без ръководител. Мандатът на досегашния Веселин Хаджиев изтече през април м.г.

Панов пристигна в 8,58 часа в Пловдив и веднага се отправи към срещата. Тя нямала характер на общо събрание, просто шефът на ВКС искал да се види с тези магистрати, които в момента не са в отпуск. Пред тях заявил притеснението си от липсата на кандидати за поста. Казал в прав текст, че е против хора извън окръжния съд да го оглавяват.

Срещата продължи около 40 минути. „Кандидати за председател ще има, но те няма да са в резултат от призивите на Панов“, коментираха пред „24 часа“ магистрати.

„Моята цел е да разговарям с колегите и да чуя проблемите им. В пловдивския окръжен съд работят много достойни хора и е нормално от тях да има кандидати за поста. Казах им, че разбирам тяхната демотивация предвид и действията на ВСС, доколкото изключения в закона се превръщат в правило. И това е проблем, който донякъде създава и ВСС. По-важно е хората, които са от общността и познават колегите си, да са бъдат техни лидери“, обясни след срещата Панов.

Попитан ще има ли втора кандидатура за главен прокурор, шефът на ВКС отговори, че щял да научи от заседанието на ВСС в понеделник. Според него донякъде настроенията на някои юристи били предизвикани от последното интервю но Иван Гешев. „За мен е важно да видя концепцията му и той да отговори на въпроси. Няма как да няма такива“, посочи Панов. И допълни, че се бил нагледал на различни избори във ВСС и извън него. „Ако има съмнение за предизвестеност в избора, това е много лош сигнал кам обществото и няма защо да му се сърдим, че то реагира“, обобщи той.

След час и половина престой в Пловдив Панов си тръгна. Някои от присъствалите магистрати отказаха да коментират визитата му.

На 29 април м.г. изтече мандатът на председателя на окръжния съд Веселин Хаджиев. Той подаде документи и дори изпрати концепция, но по здравословни причини се отказа и не се яви на конкурса. Междувременно изтече и мандатът на шефа на районния съд Иван Калибацев. Той се яви и беше преизбран. Беше обявен втори конкурс за шеф на окръжен съд и Калибацев се яви, пловдивските магистрати го подкрепиха. Написа концепция и кандидатства за по-високия пост, но един глас във ВСС не му достигна. Специално Лозан Панов обявил тогава, че няма да го подкрепи, защото не било редно ръководител от по-долен съд да оглавява по-горен. А и при наличие само на един претендент нямало конкурсно начало.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.