Мрежа

„Либерасион“: Руснаците печелят най-много от сирийската рулетка

0 322

„Завръщането на Башар Асад в сирийски Кюрдистан“, гласи заглавието на статия във френския в. „Фигаро“.

„Войските на Дамаск, извикани на помощ от кюрдите, напреднаха с 400 км на север, без да се бият“, подчертава изданието. САЩ отстъпиха без бой на своя противник Башар Асад провинция, която беше отнета с тежки усилия от джихадистите и която те контролираха заедно със своите местни партньори – кюрдите. С около 700 000 души население, това беше най-стабилният и мирен район в страна, раздирана от война, предава БТА.

Руснаците печелят най-много от сирийската рулетка, пише френският в. „Либерасион“. Нападение от страна на Турция, изтегляне на американските войски, съюз между кюрдите и Дамаск и в крайна сметка снощи Вашингтон съобщи за прекратяване на огъня. Само за няколко дни положението на силите в Сирия се промени. В момента Москва се намира в позицията на силата – както от военна, така и от дипломатическа гледна точка, отбелязва вестникът. От седмица Русия маневрираше, преговаряйки с всички воюващи страни. След като се присъедини към международното осъждане, обявявайки турската операция за „неприемлива“, Москва посочи, че тя трябва да бъде „ограничена по пространство и време“, а след това се зае спешно да работи, за да се случи точно това, с различни инициативи и преговори. Кюрдските сили, в пълен безпорядък след американското предателство, се принудиха да се обърнат към режима на Башар Асад. В неделя техни лидери бяха поканени в руската база в Хмеймим, за да разговарят с офицери от сирийската армия. Силите на Дамаск се намират на няколко стратегически места в региона, но не бяха достигали дефинираната от Ердоган зона за сигурност (30 км навътре в Сирия), докато не заеха граничния град Кобане в сряда вечерта, припомня френският всекидневник.

В същото време руснаците обещаха на турците, че кюрдските милиции от Силите за защита на народа ще бъдат изтеглени от тази зона, с което Анкара се съгласи. Така, предлагайки от една страна защита на кюрдите, а от друга – възможност на Турция да постигне основната си цел, спестявайки си кървави битки и международни укори, Русия се наложи като майстор на играта.

„Откакто установи партньорство с Ердоган, Путин се стреми да помири Турция и режима в Дамаск. Сега е на прага на успеха“, казва Байрам Балчи от Центъра за международни изследвания в Париж.

В обхванатия от проблеми Близък изток, от който САЩ се отдалечават прогресивно, Москва успя да приложи стратегията която владее най-добре. Основно предимство на Русия е склонността й да говори с всички, при всякакви обстоятелства. „От самото начало на конфликта, за разлика от други участници, Русия води ясна и последователна политика, макар и често изключително непопулярна. Тя реши да подкрепи Асад и се придържаше към това. За разлика от други участници, които нямаха стратегия и не знаеха какво искат“, казва Фьодор Лукянов, главен редактор на Russia in Global Affairs и експерт по Близкия изток.

Споразумението за прекратяване на огъня е практически пълна победа за турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който печели територии, не понася големи наказания, и изглежда напълно надигра американския си колега Доналд Тръмп, пише в. „Ню Йорк таймс“. Всъщност, ако бъдат отменени наложените от САЩ санкции, той ще плати за това по-ниска цена, отколкото Русия за анексията на Крим, отбелязва изданието.

Най-доброто, което може да се каже за споразумението, е че спира убийството на кюрди в Северна Сирия. Но цената за кюрдите, отдавнашни американски съюзници в борбата срещу Ислямска държава, е висока. Щетите за американското влияние, макар и трудни за количествено измерване, може да се окажат плашещо големи. Вашингтон не само отстъпи територия в Сирия – включваща американски бази – на подкрепяния от Русия диктатор Башар Асад. Действията му разклатиха увереността на американски съюзници, че Вашингтон ще ги подкрепи в случай на криза.

Освен турският президент от случилото се печели Русия, която се сдоби с влияние в част от Близкия изток, където преди четири години почти нямаше такова. Сега Путин запълва териториалният и политически вакуум, оставен от Тръмп, след като президентът на САЩ прие да отстъпи пред турската инвазия в Сирия.

Печелят и Техеран, и Дамаск. Иран отдавна използва Сирия, за да изпраща ракети на Хизбула и да показва сила в региона. А Асад, който едва се държеше на власт, сега има много по-добри шансове. Американците напуснаха единствената част от Сирия, където някога имаха присъствие.

В същото време групировката „Ислямска държава“ бърза да се възползва от влошаването на обстановката в Северна Сирия, като засилва нападенията си срещу затвори и срещу отслабената кюрдска милиция, която беше авангард на водената от САЩ война срещу „халифата“ на групировката, казват експерти, цитирани от в. „Вашингтон пост“. Въпреки обявеното примирие, турската операция помогна на пропагандата на екстремистката група, която през последните месеци правеше слаби опити да се завърне в Източна Сирия, контролирана от подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 40 − 38 =