Мрежа

Лекарският съюз с остра позиция срещу медсестрите: Не сме лоши хора с големи заплати

0 429

Българският лекарски съюз излезе с остра позиция относно провелата се вчера среща между премиера Бойко Борисов и протестиращите медицински сестри, съобщи Би Ти Ви.

От лекарската организация заявяват, че индиректно те са застанали срещу тях.

„По време на срещата, съзнателно или не, се насади внушението, че лекарите са „лоши хора с големи заплати”. Внушение, внасящо допълнително напрежение в съсловието, задълбочаващо конфликта и противопоставянето между работещите в сектора”, пише в позицията им.

От лекарското съсловие възразяват срещу твърдението, че „парите за здраве отиват в джобовете на лекарите“.

Медицинските сестри протестират за по-достойни условия на труд, реформа в системата и нов модел на финансиране на болниците. Те настояват още да се изпълни заложеното заплащане в Колективните трудови договори в отрасъл здравеопазване – 950 лв.

По време на разговора вчера е обсъдено увеличение на заплатите им, ако се намалят лекарските. Като са споменати суми от 12 хил. лв. месечно възнаграждение.

„Цитираните по време на разговорите лекарски заплати са единици, нещо повече – немалка част от специалистите по здравни грижи у нас получават по-високо възнаграждение от исканото от тях (две минимални работни заплати). Заплатите на лекарите и специалистите по здравни грижи у нас зависят от приходите на болницата от клинични пътеки, т.е. от лекуваните в даденото лечебно заведение пациенти”, отговарят от БЛС.

Съсловната организация допълва, че не са спирали да се борят за достойно заплащане в здравната система и посочва още, че са успели да извоюват в Националния рамков договор 2020-2022 да има осезаемо повишение на цените на клиничните пътеки.

„БЛС многократно е заявявал, че не подкрепя лошите практики и злоупотребите, многократно е настоявал – има ли виновни те да бъдат наказвани с цялата строгост на закона. Всеки опит за обобщение и внушаване на групова вина е неправилен и опасен. Пътят на решаването на проблемите в системата обаче не е чрез спекулации, ултиматуми и лов на вещици”, пишат още от лекарската организация.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 1 = 2