Мрежа

Лекари след отказа на пациент за стент: Не спекулирайте с измамите

0 429

След като пациент с инфарк преди Коледа отказа да му се постави стент заради медийни публикации за измами доц. Васил Велчев и проф. Иво Петров призоваха да не се спекулира със злоупотребите и да не се слага клеймо на цялата гилдия.

„Ние сме за наказанията на провинения, но не и за обвинения срещу лекари, без доказателства“, каза пред bTV проф. Иво Петров – Началник Клиника по кардиология и ангиология към „Аджибадем Сити Клиник”.

А случаят с 40-годишния пациент, отказал стент, завършва до някъде успешно, защото на 4-я час заради болката той склонява да му се направи интервенцията по слагане на стент, обясни д-р доц. Васил Велчев – завеждащ Сектор електрокардиостимулация в „Света Анна“ и директор на Българското дружество по инвазивна кардиология.

Той добави и че тази процедура е много важна за възстановяване на съда като проходимост, което подобрява циркулацията на сърдечния мускул, а при загуба на 40% от него, това е несъвместимо с живота, добави той.

Проф. Петров пък обясни, че времето е миокард:

„Смъртността при миокарден инфаркт е 25%, ако не се предприемат правилните мерки, времето е миокард, колкото по-бързо се възстанови циркулацията на виновния съд, толкова повече миокард се спасява, което води до намаляване на риска от смърт и се намалява процентът на инвалидизация”, каза специалистът.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 5 = 4