Мрежа

Лавров: Вашингтон иска да демонизира и изолира Иран, това не е далновидно

0 108

Американските опити да бъде изолиран Иран и да бъде принуден да капитулира са недалновидни, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Лавров каза това на 16-ата годишна сесия на Валдайския дискусионен форум, уточнява БТА.

„За съжаление, Вашингтон си е поставил за цел по всякакъв начин да демонизира и изолира Ислямска република Иран и да я принуди да капитулира. Не мисля, че тази политика е далновидна. Обвиненията, които се отправят към Иран по най-различни поводи не са подкрепени с каквито и да било убедителни факти. Изтеглянето на САЩ от Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма, разбира се, беше типичен пример за пълно пренебрежение към международното право, към решенията на Съвета за сигурност на ООН. САЩ не само се отказаха да изпълняват тези решения, но и забраняват на всички други държави да изпълняват Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма, да изпълняват резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и заплашват със санкции“, изтъкна руският външен министър.

Русия ще приветства евентуални контакти между Иран и САЩ по въпроса с ядрената сделка, каза Лавров.

„Честно казано, не изключвам, че на някакъв етап може да има американско-иранска среща, включително и такава на високо равнище – президентът (на САЩ Доналд) Тръмп говори по този въпрос, президентът (на Иран Хасан) Рохани каза, че е готов, но че първо трябва да бъдат отменени санкциите. В този свят всичко е възможно и, така да се каже, стилът на американското правителство допуска всякакви решения, всякакви контакти – ние ще приветстваме това и само ще се радваме, ако проблемите, възникнали във връзка с иранското ядрено споразумение бъдат разгледани честно и открито“, заяви Сергей Лавров.

Концепцията за сигурност в Персийския залив не трябва да бъде насочена срещу когото и да било в региона, категоричен бе Лавров. По думите на руския външен министър САЩ се опитват да създадат организации в сферата на сигурността, които да бъдат насочени срещу Иран.

Лавров коментира и политиката на САЩ по отношение на конфликта между Израел и палестинците.

„Убеждават ни, че още малко и ще се появи прословутата „сделка на века“, която бе обещана на всички нас преди две години. Досега нея все още я няма, но ние добихме обща представа за какво ще стане дума. Ще стане дума за отказ от двудържавното решение“, каза Лавров.

Русия вижда „проблясъци на здрав разум“ в контактите си със САЩ по въпросите на Близкия изток, каза още Лавров. Министърът отбеляза, че Вашингтон, макар и с неохота, е приветствал договореностите, постигнати в астанинския формат между сирийското правителство и сирийската опозиция за създаването на конституционен комитет за Сирия. Лавров бе категоричен, че Русия ще запази военното си присъствие в Сирия, за да може да допринесе за мира и сигурността на тази страна.

„Ние имаме интерес да запазим военното си присъствие в Сирия – ние ще използваме това присъствие само и единствено за запазването на мира в Сирия и в целия регион“, каза Сергей Лавров. Задачата на Русия е да не допусне Близкия изток да се превърне в свърталище на терористи, подчерта той.

Руският външен министър заяви, че силите на „Ислямска държава“, които действат съвместно с други терористични организации на територията на Африка, тероризират половината от африканския континент. Според Лавров в Африка „Ислямска държава“ действа заедно с организации като „Боко харам“ и Аш Шабаб.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 60 = 61