Мрежа

Лъсна виновникът за смъртта на 21-годишната родилка

Специалистът е категоричен, че нещата ще стават все по-зле

0 3 104

Известен акушер-гинеколог от болницата в Пазарджик коментира случая със смъртта на 21-годишната родилка от Горна Оряховица.

В профила си в социалната мрежа Фейсбук, д-р Илиян Траянов е категоричен, че колегите му нямат вина. Той подчертава, че към момента положението на повече от половината родилни отделения у нас е такова, че не биха могли да спасят 21-годишната Денислава.

Специалистът посочва, че обикновено постпарталната кръвозагуба възниква внезапно и не може да бъде предвидена. До 2 часа след раждането, тя може да доведе до смърт. Нито една жена не е застрахована срещу постпартална хеморагия, категоричен е той.

По отношение на борбата с острата кръвозагуба, тук въпросът опира до добра организация. Акушер-гинекологът подчертава, че в цял свят, дори и в най-лъскавите болници, родилки умират от такава кръвозагуба.

Специалистът разкрива, че „единственият начин за спасяването на родилката е животоспасяваща хистеректомия, наличие на новосевън при отключване на Дик синдром, наличие на кръвна банка и опитни реаниматори!“. Повече от половината родилни отделения в страната ни обаче не разполагат нито с реаниматори, нито с новосевън, нито с кръвна банка.
И така най-лесно е вината да бъде прехвърлена върху дежурните медици.

В заключение той посочва, че докато обществото продължава да търси проблема в медиците, а не в чиновници и министри, хранещи се на гърба на медиците, нещата ще стават все по-зле.
Източник: lupa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 15 − 9 =