Мрежа

Конгресът свали Тръмп, в Сената няма да мине (Обзор)

0 108

Милиардерът стана 3-ият американски президент, за когото е гласуван импийчмънт

Двете основания за импийчмънт на Доналд Тръмп бяха подкрепени с гласуване в Камарата на представителите на САЩ. След историческото решение Тръмп стана третият държавен глава на САЩ след Бил Клинтън и управлявалия преди век и половина Андрю Джонсън, за когото е гласувана крайната мярка в 243-годишната история на страната.

Американският президент е обвинен в злоупотреба с власт и възпрепятстване на работата на Конгреса. По време на дебата за свалянето му от власт Тръмп бе на предизборен митинг в щата Мичиган. Пред свои привържаници президентът на САЩ нарече гласуването

политическо

самоубийство

за демократите

Той добави, че по този начин партията съперник се опитва да “отмени” вота на милиони американци, предаде АФП. Тръмп осъди и “омразата на радикалната левица” в Конгреса.

На митинга в Мичиган вицепрезидентът Майк Пенс каза, че демократите се опитват да отстранят Тръмп от поста, защото разбират, че е невъзможно да го победят на избори.

След маратонско заседание от 11 часа и 50 минути в подкрепа на първото обвинение за злоупотреба с власт гласуваха 230 законодатели, 197 бяха против, а един се въздържа. За второто обвинение гласуваха 229 конгресмени, против бяха 198, а един се въздържа. Нито един републиканец не подкрепи импийчмънта. И при двете гласувания демократката Тулси Габард отказа да даде своя вот. Тя е претендентка за номинацията на своята партия за президентските избори.

Трима демократи се разбунтуваха срещу чисто партийния вот в Конгреса. При първото гласуване против обвиненията се обявиха Джеф ван Дрю и Колин Питърсън, а при второто против гласува и Джаред Голдън. Демократът от Ню Джърси Джеф ван Дрю прекара деня в частта от пленарната зала, където са местата на републиканците. Макар технически още да е демократ, преди дни той заяви, че ще мине към Републиканската партия.

Белият дом бързо отвърна на удара на законодателите като осъди “незаконните основания за импийчмънт” и изрази увереност, че президентът ще бъде оправдан в Сената, предаде ДПА. “Демократите избраха да действат на тази партийна основа, въпреки факта, че президентът не е извършил нищо осъдително”, каза говорителката Стефани Гришъм, като нарече гласуването в долната камара “неконституционна пародия”. Гришъм посочи също, че демократите не са били безпристрастни.

“Президентът е уверен, че Сенатът ще възстанови нормалния ред, честността и справедливия процес, които бяха пренебрегнати при процедурата в камарата. Той е готов за следващи стъпки и е уверен, че ще бъде изцяло реабилитиран”, се казва в изявлението. Обвинителният акт сега

отива в Сената,

контролиран от

републиканците

Там процедурата ще се превърне в съдебен процес, а Конгресът фактически ще представлява обвинението, пише в. “Известия”. Процесът ще се ръководи от председателя на Върховния съд на САЩ.

Оттук нататък сценарият вече е написан, отбелязва в. “Вашингтон пост”. На практика е сигурно, че Тръмп няма да бъде отстранен от Сената и ще представи това като оправдателно решение. По телевизиите ще има безкрайни спекулации коя партия печели от това и коя губи. Но ако нещата се развиват според обичайното в епохата на Тръмп, всичко скоро ще се загуби на фона на следващата експлозия от хаос, предизвикана от президент, който не може да бъде накаран да се смири или засрами.

Руският президент също предрече, че очаква американският му колега да остане на поста си. Според Владимир Путин обвиненията срещу Доналд Тръмп са измислени и затова “е малко вероятно Сенатът да го отстрани от власт”. По данни на “Галъп”, откакто процедурата е в ход,

рейтингът на

Тръмп се е

повишил с 6 на

сто – до 45%

С толкова е спаднала в САЩ и подкрепата за импийчмънта, стигнала 46% по време на дебатите в долната камара.

Минути след историческото гласуване председателката на Конгреса Пелоси предизвика объркване като отказа да каже кога и дали ще изпрати основанията за импийчмънт в Сената. На пресконференция веднага след вота демократката каза “ще видим какво ще стане”. Пелоси уточни, че демократите в долната камара не могат да определят кои да са законодателите, които да отнесат делото в горната камара, докато не станат ясни повече данни за това как Сенатът ще процедира.

Междувременно над 30 конгресмени демократи увещават Нанси Пелоси да отложи за по-подходящ момент предаването в Сената на двете обвинения срещу Тръмп. Целта е първо да се изчака съгласието на републиканците да бъдат предложени от демократите за свидетели и да дадат показания по слушанията за импийчмънт в горната камара на Конгреса. Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Маконъл обаче се обяви срещу исканото от демократите призоваване на свидетели.

Процеси за импийчмънт обикновено започват в неспокойни времена, когато натрупаното напрежение изглежда води до конфликт, структурата на обществото и бъдещето изглеждат несигурни. Единствените два подобни случая в историята – свалянето на Андрю Джонсън и Бил Клинтън, се състояха в повратни моменти от историята на САЩ. Времето, което доведе до появата на Доналд Тръмп, се оказва още един от тях, пише в. “Ню Йорк таймс”.

КАКВО ОЗНАЧАВА?

Държавният глава няма да бъде отстранен, но мандатът му остава завинаги опетнен

Камарата на представителите в САЩ, в която демократите имат мнозинство, взе решение за импийчмънт на президента републиканец Доналд Тръмп след жлъчни дебати между двата лагера с непримирими възгледи.

След празниците предстои държавният глава на САЩ да бъде съден от Сената, в който пък мнозинство имат републиканците. Съюзниците на Доналд Тръмп обаче не изоставят своя лидер и вече предупредиха, че имат твърдото намерение да оправдаят президента.

За разлика от процедурата в Камарата на представителите, където решението за започване на процеса се взема с просто мнозинство, за отстраняването на Тръмп от поста е необходимо мнозинство от две трети от сенаторите, или 67 от общо 100 гласа. Предвид това, че в Сената има само 47 демократи и независими, решението трябва да бъде подкрепено от 20 членове на Републиканската партия, което изглежда малко вероятно.

Същевременно процедурата по импийчмънт на Доналд Тръмп не се отрази на подкрепата сред съпартийците му. Президентът все още е популярен сред почти 90 на сто от републиканците.

Надали процедурата по импийчмънт ще успее да свали президента, надали ще промени хаотичния му стил на управление или пък ще го накара да се придържа към правилата и морала. Сигурно е обаче, че президентският му мандат ще остане завинаги опетнен.

Ако Тръмп не бъде отстранен от поста, ще му предстоят 11 несигурни месеца, докато се бори да бъде преизбран. Няма гаранция обаче, че това ще доведе до спад в подкрепата за него. Рейтингът на президента Бил Клинтън, подложен на импийчмънт заради аферата си с Моника Люински, се повиши след процеса. Очаква се Тръмп да използва импийчмънта като оръжие в кампанията си за следващите президентски избори, за да мобилизира своя електорат и да очерни политическите си противници.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 71 = 75