Заради българската природа Петя Буюклиева не започва кариера в САЩ

https://mreja.bg/komentar/zaradi-balgarskata-priroda-petya-buyuklieva-ne-zapochva-kariera-v-sasht/78294 Mreja.bg
Заради българската природа Петя Буюклиева не започва кариера в САЩ


Петя Буюклиева отбеляза 60-ия си рожден ден в понеделник, а днес посреща имен ден и повече отвсякога доказва, че е жена на всички времена, защото празниците си посрещна на сцената. Сега тя пътува из цялата страна като част от турнето “Звездите на България”.

Всъщност празненствата около юбилея на Буюклиева започват седмица преди него. Това време прекарва в Цюрих заедно със сина си Антон и годеницата му.

Рождения си ден посреща в града, в който поема първия си дъх - Асеновград. Запалила свещичка за здраве на Бачковския манастир и се помолила на света Богородица.

Вечерта се качила на огромната сцена пред съгражданите си. “От мен се искаше да изпея само две песни, но разбира се, изпях повече, не им стигнаха само толкова. В един миг на сцената се появи огромна торта с образа ми от предишния ми албум. Публиката запя Happy Birthday. Това ме просълзи”, казва певицата. Минути след това до нея застанал кметът на Асеновград Емил Караиванов и ѝ дал плакет за заслугите и приноса, който Буюклиева има за българската музика. 

Празника ѝ отбелязал и президентът Румен Радев. Той ѝ изпратил поздравителен адрес. “Успехите в творческата ви кариера са блестящо отражение на вашия уникален глас и лично обаяние”, пише в адреса.

Точно за рождения ѝ ден е създаден и новият ѝ двоен юбилеен албум “Грамофонът се върти”, който включва 42 песни. Певицата не планира да слиза от сцената. Напротив, в момента подготвя свой концерт спектакъл. “Пиша сценария за него”, казва Буюклиева. Прочетете кои са 7-те й любими неща.

Семейството 

Певицата не може без близките си хора. Един от най-важните е синът ѝ Антон, който също се занимава с музика. “Той е огледало на любовта, с която сме го отгледали”, казва певицата. Не забравя и мъжа до себе си, с когото са заедно от 37 г. “Той е мой съпруг и треньор, и мениджър - човекът, без когото вече не мога да дишам”, смее се Буюклиева.

Тя е много благодарна на родителите си. “Те направиха всичко, за да развият таланта ми. Въпреки че съм родена в малкия Асеновград, не ми липсваха нито опери, нито посещения на балет”, казва певицата. И за момент не съжалява, че се е родила точно в Асеновград. “Там хората са християни. Имаме над 40 параклиса и над 17 църкви. Това е малкият Йерусалим. Когато там те обичат, любовта е истинска. На рождения ми ден усетих това”, казва Буюклиева.

Музиката 

“С музиката съм закърмена. От 3-годишна пея”, спомня си Буюклиева. Малко след това започва да свири на цигулка и пиано. “За мен гласът е най-съвършеният инструмент. Когато владееш палитрата му, можеш да въздействаш дори и на най-безчувствените хора”, казва с усмивка певицата. Самата тя слуша всякаква музика, както казва - най-доброто от всеки жанр. “Следя непрекъснато изпълненията и на младите мои колеги, защото ми е интересно как се развиват. Сравнявам часовника си с тях непрекъснато, за да бъда съвременна”, казва Буюклиева.

Българската природа 

Красивата природа в страната ни е една от основните причини Буюклиева все още да живее и работи в България. “След като в Америка получих Гранд приз за уникален глас, ми казаха: “Остани тука, ще имаш успех. Нищо не рискуваш, ние ще ти помогнем”, спомня си певицата. Тя обаче била твърдо решена да остане в България, защото природата ни я зарежда, особено горите над Бачковския манастир. “Неслучайно казвам, че моят албум е изпълнен с едни песенни водопади”, шеговито обяснява тя.

Театърът 

Буюклиева е част от мюзикъла “Мене ме, мамо, змей залюби”. Неговата премиера бе преди няколко месеца в Русе. Очаква се от следващата година участниците в него да започнат гастрол из няколко европейски страни. “Изпитвам невероятно удовлетворение, когато влизам в роля и си разменям реплики с вече утвърдени артисти. За мен това е страхотно”, казва певицата.

Пътешествията 

“Обичам да пътувам до всички краища на света, защото това ме обогатява изключително много. Виждам колко шарен е светът, който Господ е създал”, казва Буюклиева. Едно от местата, които много я впечаталили преди години, когато за първи път отишла там, е кубинският град Варадеро заради екзотиката му.

Литературата 

“Още от дете обичам книгите, може би защото родителите ми бяха учители. Какво ли не съм чела, дори и класиците на руски език, включително четирите тома “Война и мир”, които бяха задължителни в училище”, спомня си певицата. За целта цяло лято прекарвала наведена над страниците. “Не можех да откъсна поглед от тях. Дори имах определени норми колко страници да прочета на ден”, казва Буюклиева.

Слабост ѝ е поезията. Навремето много харесвала поетесата Станка Пенчева. “Тя беше писала, че има жени - жени и жени - момичета. Някои си оставаме жени - момичета, ако ще да сме на 100 години”, казва певицата. Самата тя е писала като дете. Някои от стиховете ѝ дори били публикувани.

Кулинарията 

Певицата обича да готви, защото така прави щастливи всички, които са около нея. Кулинарния си талант предава на сина си. “Когато бяхме в Цюрих, направи няколко сладкиша, които просто ме удивиха. Кулинарията е свързана със семейния уют. Тя е едно от удоволствията в живота. Например да свиеш едни асеновградски сарми. Вият се 3 часа, а се ядат за 20 мин от компанията. Това също си е подвиг”, смее се певицата.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.