Зам.-шефка на ВКС зове член на ВСС да се извини на съдии, поискал „изпиране“ на съвестта им

https://mreja.bg/komentar/zam-shefka-na-vks-zove-chlen-na-vss-da-se-izvini-na-sadii-poiskal-izpirane-na-savestta-im/78341 Mreja.bg
Зам.-шефка на ВКС зове член на ВСС да се извини на съдии, поискал „изпиране“ на съвестта им


Заместникът на председателката на Върховния касационен съд (ВКС) и ръководител на Наказателната колегия Галина Захарова изпрати до члена на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Новански писмо по повод на негова реплика от заседание на колегията на 25 юни, съобщиха от пресцентъра на ВКС.

Поради факта, че пълният стенографски протокол от това заседание все още не е публикуван, съдия Захарова цитира две публикации в правни издания, визиращи дебатите за решение по искането на Люба Петрова за възстановяване като съдия в Районен съд – Раднево“. В едната статия е отразено: „Пръв срещу това предложение реагира Боян Новански. Той заяви, че не намира за нормална присъдата. По думите му „трябва да се изсипе един камион с прах за пране пред Съдебната палата, за да се изперат нечии съвести.“ В другата пише: „Боян Новански категорично се възпротиви. И обяви отношението си към решението на ВКС по следния начин: „В нормалните държави при такава присъда на ВКС се изсипва един прах с пране, за да се изперат нечии съвести!“

Петрова бе осъдена окончателно от ВКС през април т.г. на пробация за това, че е извършила документно престъпление като си е измислила цяло съдебно заседание. Т.е. една година да се регистрира по настоящ адрес и да се среща с пробационен служител. Преди това Петрова бе осъдена на 1 г. условно.

Ето какво пише в писмото на Захарова до Новански:

„До настоящия момент възпроизведеното в медиите съдържание на Вашето изявление не е опровергано.

Огласената оценка за решението на ВКС и „образно“ формулираното предложение за реакция срещу него не са коментирани дори и с една дума от който и да е от участващите в заседанието членове на ВСС.

В качеството си на съдия във ВКС и ръководител на Наказателната колегия на ВКС намирам за необходимо да възразя срещу публично заявеното неуважение към върховната съдебна инстанция и обидните внушения по отношение на съдии от НК на ВКС по повод решението им по конкретно дело. Като съдии имаме висок праг на търпимост към градивната и отговорна критика, но не сме длъжни да се примиряваме с тенденциозни мнения, които голословно, без да се посочат каквито и да са доказателства, насаждат съмнения в интегритета ни.

В рамките на възложената от Конституцията и законите на Република България компетентност членовете на съдебния състав са упражнили правомощията си по чл. 354, ал. 2, т. 1 от НПК. Никой от тях не заслужава да бъде злонамерено охулван заради това, че е изпълнил служебните си задължения, ръководейки се от закона, и по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото.

Метафората за необходимостта от „изпиране“ на съвестта на съдиите е оскърбителна за репутацията им лична нападка. Изречените думи внушават подозрения за несправедливост на процеса поради съмнения за скрита мотивация на съдиите при постановяване на акта им, несъвместима със законовите изисквания и съдийската почтеност.

Считам, че в „нормалните“ държави (разбирам – правовите) съдиите не се охулват за постановените от тях решения. В „нормалните“ държави е немислимо да се изсипва прах за пране пред сградата – символ на правосъдието, както в буквален, така и в преносен смисъл.

Върховният касационен съд е постижение на държавността с над 140-годишна традиция. Тази институция заслужава респект.

Уважение към професионалното и лично достойнство се дължи и на съдиите от ВКС.

Няма как да се вдъхне доверие към съда, ако професионалист, член на Висшия съдебен съвет, по закон призван да брани независимостта на съдиите, внушава необосновани съмнения за безпристрастността на съдиите по конкретно дело.

С оглед тези съображения приканвам г-н Новански да се извини на съдебния състав за репликата си, а в случай че разполага с данни за тяхно поведение, несъвместимо със законовите изисквания, да ги огласи.“

Тричленният състав осъдил Петрова на пробация бе оглавяван от Христина Михова. Другите 2 съдийки в състава бяха Невена Грозева (докладчик по делото) и Бонка Янкова.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.