Захариева: Надявам се октомври да не e месец, в който отлагаме страните от Западни Балкани

https://mreja.bg/komentar/zaharieva-nadyavam-se-oktomvri-da-ne-e-mesec-v-koyto-otlagame-stranite-ot-zapadni-balkani/78349 Mreja.bg
Захариева: Надявам се октомври да не e месец, в който отлагаме страните от Западни Балкани


Надявам се октомври да не бъде поредният месец, в който отлагаме страните от Западни Балкани - имам предвид Северна Македония и Албания, коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева днес по време на публична дискусия по повод началото на Финландското председателство на Съвета на Европейския съюз, която се организира от ПанЕвропа България, Посолството на Финландия в България, Представителството на Европейската комисия в България, Фондация "Конрад Аденауер" и Дипломатическия институт към Министерство на външните работи, предаде БТА.

Не е лесно постигането на този компромис, но се надявам заради репутацията на ЕС, заради младите хора в тези страни, този път ангажиментът за октомври да бъде изпълнен, каза Захариева.

Тя изрази радостта си, че програмата на финландското председателство включва темата за разширяването. Записът е, че политиката по разширяването е стратегическа инвестиция в мира, стабилността и развитието на Европа и че ще се работи за надеждна перспектива за региона на Западните Балкани, който е от стратегическо значение за ЕС, каза Захариева и допълни, че точно това е и мнението на България.

Захариева посочи, че финландското председателство не е в лесен период, но изрази убеденост, че финландците, които са известни с това, че могат да постигат компромиси, със стратегическа визия и отдаденост на европейската идея, могат да бъдат успешни в период, в който трябва да се осъществи преходът от старата към новата комисия, в период, в който като че ли все по-трудно става да се постигат компромиси. Тя отправи молба към финландското председателство да работи така, че различията да могат по-скоро да ни обединят, а не да има първа и втора категория държави.

Захариева посочи, че основният акцент във финландското председателство са климатичните промени и отбеляза, че младите хора искат чиста околна среда, чиста планета, социална и справедлива Европа, добро образование, сигурност - все основни теми от председателството на Финландия. Мисля, че младото поколение вече няма търпение, не само че е изгубило търпение към политиците, но липсата на търпение води и до липсата на доверие в традиционните политики и бъдещето на Съюза като цяло, коментира външният министър.

Финландският посланик Пайви Блиника изрази убеденост, че сътрудничеството с България ще бъде много добро. Тя открои приоритетите на финландското председателство - защита на гражданите и свободите им, развиване на силна икономика и нова зелена социална Европа. Сред темите, на които ще акцентира финландското председателство, са и върховенството на закона, миграцията, засилване на съюза, Брекзит. Мотото е "Устойчива Европа", което означава устойчиво бъдеще, коментира посланик Блиника. Искаме да направим ЕС по конкурентоспособен и социалновключващ, отбеляза тя. Бихме искали да видим ес като глобален лидер в климатичните проблеми, посочи финландският посланик.

Тя отбеляза, че в темата "защита на гражданите" се включва борба с тероризма, с престъпността, много добро управление на границите. Това означава, че ЕС трябва да се опита да работи заедно и ефективно, вземането на решения трябва да стане по-ефективно и по-бързо, коментира посланик Блиника. Като ключови принципи тя отбеляза прозрачността в работата на ЕС и активната комуникация.

Разширяването е един много важен проблем и ние очакваме дискусии, за да намерим добро разрешение през октомври за Западните Балкани, посочи още посланикът.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.