"Вашингтон пост": Пред величествената статуя на Линкълн Тръмп изглеждаше дребен

https://mreja.bg/komentar/vashington-post-pred-velichestvenata-statuya-na-linkaln-tramp-izglezhdashe-dreben/78476 Mreja.bg
"Вашингтон пост": Пред величествената статуя на Линкълн Тръмп изглеждаше дребен


С прелитания на самолети и национални флагове Тръмп изигра ролята на церемониалмайстор за Деня на независимостта, извежда днес в заглавие "Ню Йорк таймс". Чрез предназначена за телевизията продукция по случай националния празник на САЩ 4 юли президентът използва Мемориала на Линкълн за трибуна, от която да отдаде почит на въоръжените сили и да призове за единство, каквото до голяма степен няма през неговия мандат, пише вестникът, цитиран от БТА.

Той припомня, че още преди месеци Доналд Тръмп обяви намерението си да произнесе реч на Четвърти юли. Но едва през последните седмици той изиска масирано военно присъствие, вкл. танкове и изтребители. Това доведе до страшна суматоха в министерството на отбраната, за да бъде осигурено присъствието на военачалници на събитието. Пентагонът бе предупреден само няколко дни предварително, че Тръмп иска неговият министър на отбраната и всички членове на Съвета на началник-щабовете да стоят до него, докато той произнася речта си. Но повечето от началник-щабовете бяха в отпуск или на път и не присъстваха, констатира изданието.

От двете му страни с бронирани машини "Брадли" и танкове "M1A2" пред статуята на Ейбрахам Линкълн, президентът отдаде почит към петте рода войски, хор изпя химните на всеки от тях, а той предизвестяваше за прелитането отгоре на изтребителите, хеликоптерите и другите летателни апарати. С реч пред подгизналата от дъжда публика и лозунги "Отново да направим Америка велика" и "Тръмп 2020" президентът най-сетне застана начело на голяма военна изява, което искаше, откак присъства на парада за Деня на Бастилията преди две години в Париж.

И други президенти на САЩ са се възползвали от Мемориала на Линкълн. Но никой досега не го е правил както Тръмп този четвъртък - да събере публика от привърженици и да поеме ролята на церемониалмайстор, заключава "Ню Йорк таймс".

Тръмп избра погрешната трибуна в опита си да завърти Деня на независимостта изцяло около себе си, пише "Вашингтон пост". Застанал под величествената статуя на Ейбрахам Линкълн на място, където са заставали велики оратори, Тръмп изглеждаше и звучеше като доста дребен. Все пак той произнесе триумфална реч в чест на Бреговата охрана, бойния флот, ВВС, морската пехота и сухопътните войски, като думите му бяха подкрепени от прелитания на летателни апарати от петте рода войски и техните химни. Всеки, който бе дошъл да види това претрупано военно представление, не е останал разочарован, признава вестникът.

"Вашингтон пост" подчертава, че Денят на независимостта е най-колективният празник в САЩ. На него се отдава почит към споделеното наследство и предприемчивост, но той е и индивидуален празник. Той е възпоменание не за битка, а за документ - Декларацията за независимост. И всеки от нас трябва да реши какво означава за него този документ, какво значи патриотизмът, какво означава националният флаг, какво означават фойерверките, традиционни за 4 юли. Вашето мнение за значението на Четвърти юли е толкова валидно, колкото и мнението на президента. Моето мнение също е валидно и то не включва изтребители и бомбардировачи над Мемориала на Линкълн, заключава коментаторът на "Вашингтон пост".

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.