Теменужка Петкова: Няма спекулации с цената на тока за бизнеса

https://mreja.bg/komentar/temenuzhka-petkova-nyama-spekulacii-s-cenata-na-toka-za-biznesa/78475 Mreja.bg
Теменужка Петкова: Няма спекулации с цената на тока за бизнеса


Няма спекулации с цената на тока за бизнеса. Това каза в сутрешния блок на Нова тв енергийният министър Теменужка Петкова. Според нея шефът на НЕК Петър Илиев е добър професионалист и си върши добре работата.

Министър Петкова не отговори на обвиненията на бизнеса, че НЕК манипулира търгове в полза на голям енергиен играч на борсата. И препоръча за по-голяма прогнозируемост бизнесът да сключва дългосрочни договори за доставката на ток.

„Българският бизнес е изключително важен за нас. Той има възможност да получава намаление от цената на електроенергията още от края на 2015 година. Нашето правителство взе много ясно и категорично решение за това, бизнесът да може да използва държавна помощ, която европейското законодателство позволява. Тя е свързана с разходите, които се правят във връзка с енергията от възобновяеми енергийни източници, които влизат в компонента на цената на електроенергията”, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Стотици са фирмите в България, които се ползват от тази отстъпка. В рамките на тази компонента отстъпката достига до 85%”, каза още тя.

Петкова говори и за аварията на шести блок на АЕЦ :Козлодуй": "Не бива да се спекулира с темата за аварията на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй". Тя е една от най-сигурните в света и отговаря на най-високите стандарти за безопасност."

Министърката обясни, че няма никакъв проблем и хората не трябва да се притесняват. Според Петкова показаната реакция при подобна ситуация е добра - именно, че в централата има много добри експерти, които веднага са реагирали на аварията. "Имаше публичност за всичко, което се случи с Шести блок на АЕЦ "Козлодуй", обяви Теменужка Петкова.

По темата за придобиването на ЧЕЗ от "Еврохолд", Теменужка Петкова посочи, че подобен тип сделки се реализират от чешката държава и се реализират по чешкото законодателство. Българската държава няма как да влияе и въздейства на подобен тип сделки, поясни тя.

Петкова определи като спекулации твърденията, че Цветан Цветанов стои зад сделката.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.