Танева: Бизнесът няма да е засегнат от загубените 7,2 млн. евро за рибарство (Обзор)

https://mreja.bg/komentar/taneva-biznesat-nyama-da-e-zasegnat-ot-zagubenite-72-mln-evro-za-ribarstvo-obzor/78500 Mreja.bg
Танева: Бизнесът няма да е засегнат от загубените 7,2 млн. евро за рибарство (Обзор)


Това са 8% от бюджета на програмата

“7,2 млн. евро са отчислени от бюджета на рибарската програма, с което ги губим. Имаме изготвено предложение и съгласие от ЕК парите да се приспаднат от техническата помощ и от мерки, за които няма интерес. Загуба няма има за най-атрактивните мерки. Бизнесът няма да бъде засегнат”. Това заяви земеделският министър Десислава Танева в кулоарите на парламента.

Тя посочи, че към настоящия момент е договорен близо 60% от бюджета на програмата, но разплащането е твърде ниско - около 10%.

Министърката бе категорична, че основното за изгубените средства е забавяне на административни процедури. “Заради това бяха направени промени, когато влязох в мандата - има нов директор на управляващия орган. Надявам се с екшън плана, който сме направили, до края на 2019 г. да не допуснем ново отчисление”, посочи Танева. В петък Юлиян Марков, който е управлявал дирекция “Морско дело и рибарство” в земеделското министерство, е уволнен.

Министърката коментира и темата за африканската чума по свинете, след като тази седмица бе открито второ огнище у нас. Тя съобщи, че са евтаназирани 36 домашни прасета, които не са регистрирани и за тях не били спазени мерките за биосигурност.

“Мислим за възможен механизъм, по които стопаните на евтаназираните животни да получат обезщетение. В началото на седмицата в министерството са поканени областните управители от Северна България, БАБХ, директорите на горските предприятия, за да има масирана информационна кампания.

“Африканската чума по свинете е много опасно заболяване, много бързо и лесно разпространяващо се. Лечение за него няма. Икономическите загуби може да са огромни”, подчерта Танева и допълни, че миналата седмица в САЩ на българска фирма е даден лиценз за разработка на ваксина.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.