Страх от дъжд в Сарафово да не пропаднат къщи

https://mreja.bg/komentar/strah-ot-dazhd-v-sarafovo-da-ne-propadnat-kashti/78161 Mreja.bg
Страх от дъжд в Сарафово да не пропаднат къщи


Кметът Димитър Николов вика "Геозащита" на повторен оглед за свлачище по брега

Жителите на крайбрежните улици в бургаския квартал Сарафово вече развиват психоза при всяка капка дъжд. Притесненията им са от активизирало се свлачище, което при порой може да повлече къщите им в морето.

Свалищните процеси се появиха през октомври миналата година, когато бяха напукани тротоарните плочки пред домовете. При последния дъжд от вторник обаче отново имаше и пропадане на земна маса. Според жителите на Сарафово това са дължи на факта, че брегът не се укрепва с бетон, а с пръст и така водата не може да се оттича.

Междувременно днес кметът Димитър Николов отново повика с писмо експерти от варненската "Геозащита" на повторен оглед намясто да си кажат експертното мнение.

"От тяхното решение зависи дали да се премине към вариант на трайно укрепване на брега", каза зам.-кметът по строителство инж. Чанка Коралска. И обясни, че досегашното укрепване било аварийно, тъй като според предишното заключение на "Геозащита" свлачищни процеси нямало, а се касаело за свличане на изкуствено натрупани строителни материали и земни маси по склона.

"Разбирам притесненията на хората, но препоръката на "Геозащита" тогава беше да се обнови естествения откос, затова нямаше проект за укрепване на свлачище", каза инж. Коралска.

Жителите от крайбрежните къщи в Сарафово обаче със съмняват в становището на "Геозащита" и показват хлътнали и напукани плочки пред домовоте си, които на на 5-6 метра от свличащият се бряг.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.