Стотици посрещнаха Джулай Морнинг с Джон Лин Търнър и Звезди край Камен бряг

https://mreja.bg/komentar/stotici-posreshtnaha-dzhulay-morning-s-dzhon-lin-tarnar-i-zvezdi-kray-kamen-bryag/78299 Mreja.bg
Стотици посрещнаха Джулай Морнинг с Джон Лин Търнър и Звезди край Камен бряг


Днес е първият ден на юли. Рано тази сутрин в 5,28 ч. слънцето изгря над Камен бряг, където стотици хора посрещнаха първите лъчи с музиката с, Звезди Керемедчиев и група "Ахат".

Програмата започна малко след полунощ на 1 юли. Скалистата местност „Огънчето” край Камен бряг събира от години ентусиазирани млади хора, които чакат да чуят песента на „Юрая Хийп” – „Джулай морнинт”.

В първите издания на празника вокалист при изгрева беше Джон Лоутън, вокалист на легендарната рок група, а посетителите бяха по няколко хиляди.

Джулай, или Джулай Морнинг (Юлско утро), е традиция в България, свързана с хипи движението, за посрещане на изгрева на 1 юли. Символичното посрещане на изгрева е осмисляно като посрещане на ново начало и очакване на по-добро бъдеще от участниците. В по-широк смисъл това е просто начало на лятото.

Името на празника се свързва с известната песен July Morning на английската рок-група „Юрая Хийп“ от 1971 г. На всеки 30 юни срещу 1 юли много хора се събират по българското крайбрежие на Черно море, за да посрещнат заедно изгрева на Слънцето. Така смятат, че се пречистват пред него, някои правят връзка с езически или религиозни обреди.

Въпреки че обичаят е повлиян от световното хипи движение от 1960-те години, той съществува в България.

Джулаят е самобитен за България поради естеството на неговото възникване, като не се наблюдава в други страни в Европа и по света.

Възниква като хипи празник във Варна през 1980 г., по-късно се празнуването премества в село Варвара, община Царево. Понастоящем се празнува редовно с участието на Джон Лоутън в най-източния бряг – скалите при село Камен бряг, където Слънцето първо огрява България.

Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в значението и внушението на едноименната песен на „Юрая Хийп“. След падането на комунистическия режим в страната празникът продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи движение в България.

В социалните мрежи набра скорост и инициатива за "Православен Джулай". В 5 ч. сутринта започна литийно шествие към нос Чиракмана. В древната базилика "Св. Св. безсребреници Козма и Дамян" се провежда молебен в памет на светите братя лечители, чийто ден се отбелязва днес от православната църква.

В народния календар празникът е познат още като свети Врач. Двамата братя Козма и Дамян били прочути като лечители на душите и телата, които не вземали от излекуваните болни нито пари, нито дарове.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.