Сръбската прокуратура за военни престъпления се задейства по иска против Милан Кучан

https://mreja.bg/komentar/srabskata-prokuratura-za-voenni-prestapleniya-se-zadeystva-po-iska-protiv-milan-kuchan/78268 Mreja.bg
Сръбската прокуратура за военни престъпления се задейства по иска
против Милан Кучан


Сръбската прокуратура за военни престъпления предприема действия по иска, внесен против първия президент на Словения Милан Кучан от адвокат Душан Братич за военни престъпления на територията на Словения през 1991 г. и разбиването на бившата СФРЮ, предаде Танюг.

Прокуратурата за военни престъпления, в съответствие с Наказателния кодекс на Репубика Сърбия, ще предприеме всички необходими действия по това обвинение.

Вестник "Политика" писа преди два дни, че сръбската прокуратура за военни престъпления е повдигнала обвинение срещу бившия словенски президент Милан Кучан за военни престъпления през лятото на 1991 г.

Според източници на вестника в обвинението са включени и Янез Слапар, който по онова време е бил началник на републиканския щаб на териториалната отбрана на Словения, и още четирима непосредствени участници в престъпленията, предаде БТА.

Те са обвинени, че са нарушили правилата на Женевската конвенция по време на въоръжения конфликт между югославската армия и паравоенни формирования на Словения, който продължи от 27 юни до 7 юли 1991 г. Обвинението се отнася за конкретен случай, при който пет военни автомобила на югославската армия са били обстрелвани по време, когато е било в сила споразумение за прекратяване на огъня.

Кучан, който през 1991 г. е бил президент на Словения и е командвал всички формирования, не само не е наказал виновниците, но преди това е подтиквал към извършване на военни престъпления срещу цивилно население, включително срещу жени и деца на членове на югославската армия, ранени, военнопленници и войници, които са се предали.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.