Шестима следователи нищят КАТ в Казанлък за корупция

https://mreja.bg/komentar/shestima-sledovateli-nishtyat-kat-v-kazanlak-za-korupciya/78420 Mreja.bg
Шестима следователи нищят КАТ в Казанлък за корупция


Не изключват връзка със самоубийството на бившия му началник Тодор Николов през декември миналата година

Шестима следователи проверяват 4-ма служители на КАТ в Казанлък за длъжностни престъпления, засега е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Това съобщи днес след обяд в Казанлък на извънреден брифинг окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов, който лично наблюдава разследването. Той уточни, че засега няма повдигнати обвинения и задържани лица, но допусна, че в близко време и това може да се случи. "В момента сме на етап активно събиране на доказателства с помощта на отдела за вътрешна сигурност на МВР. С разрешение на съда извършваме претърсвания на повече от 10 адреса - частни и служебни, на разследваните служители на КАТ. Иззели сме множество документи и компютри, а в частните домове са открити и неголеми суми пари, чийто произход ще се уточнява тепърва", каза още Атанасов.

По думите му, в случая не става въпрос за организирана престъпна група, тъй като всеки от служителите действал самостоятелно. Те са дългогодишни редови служители на полицията, смята се, че корупцията при тях е от 5-6 години. Нямало забъркани началники на полицейското управление в Казанлък.

За действията на подчинените си обаче вероятно е знаел самоубилят се през декември м.г. тогавашен началник на КАТ в Казанлък Тодор Николов, по прякол Геслера. Това допуска Дичо Атанасов. Той припомни, че когато в кола бе открит трупът на самоубилия се 44-годишен пътен полицай, в близост до него бяха намерени и разхвърляни пачки с различни по номинал български банкноти на обща стойност над 10 хиляди лева. Тези пари стават причина да се търси и корупция сред подчинението на Николов. Още тогава заради пачките е назначена проверка, сега продължава събирането на доказателства за парите.

В същото време продължава и разследването на самоубийството на Тодор Николов. Срокът за него е удължен, а преди 2 седмици по искане на Окръжната прокуратура в Стара Загора главният прокурор Сотир Цацаров е прехвърлил разследването на Националната следствена служба. "Двете досъдебни производства сега са отделни. Ако бъдат открити доказателства за връзка между тях - например за склоняване на Николов към самоубийство, те ще бъдат обединени в едно разследване", каза още окръжният прокурор на Стара Загора.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.