Седем нови в червеното бюро вкарва Нинова, вижте кои са

https://mreja.bg/komentar/sedem-novi-v-chervenoto-byuro-vkarva-ninova-vizhte-koi-sa/78279 Mreja.bg
Седем нови в червеното бюро вкарва Нинова, вижте кои са


Седем нови членове на Изпълнителното бюро на БСП предложи лидерката Корнелия Нинова пред червения пленум, който заседава в този час на "Позитано" 20. Освен Весела Лечева и Асен Гагаузов, за които "24 часа" вече писа, в ръководството влизат лидерът на младежкото БСП Николай Бериевски, зам.-шефката на Столичния общински съвет от квотата на червените Милка Христова и депутатите Георги Свиленски, който подаде оставка като шеф на предизборния щаб, Манол Генов и Стоян Мирчев. Така съставът на бюрото се увеличава на 21 души.

Нинова поиска освобождаването на Валери Жаблянов от ИБ. Като аргумент Нинова изтъкнала, че за малко щели да останат без документи за конгреса и спора за идеологията. Валери е председател на комисията по идеология и от 2017 г. почти не се е събирала, критикувала лидерката. "На трето място е най-сериозното, става въпрос за заседанието на ПАСЕ и неговото отсъствие налага днес ние да даваме обяснение. Там се гласуваха ограниченията на Русия, Истанбулската конвенция и доклада за корупцията в България. Не сме информирани, че той ще отсъства, така че да можем да изпратим негов заместник. Свалям доверието си от него и бих искала да напусне бюрото, може би е редно той да си подаде оставката", заявила Нинова.

Чух разумните критики и смятам да ги отразя в бъдещата работа на партията, обещала тя. За мен е съществен въпроса за идеологията, за съжаление, в България никои не говори за това. Ние останахме единствената партия с идеина основа, допълнила лидерката. Тя напомнила, че преди конгреса се чули различни мнения за модерното ляво, за европейската левица, за консерватизма. Тези въпроси трябва да дискутираме, но не сами, затворени в себе си, заявила тя. И предложила да се създаде Национален дискусионен клуб за идеология и демокрация, в който да бъдат поканени различни партии от левия спектър, институти, движения и да започне съществена дискусия за две неща - демокрация и модерно ляво в България и в Европа. Очаква се начело на клуба да застане Янаки Стоилов.

В отговор на искането на Нинова за отстраняването му Валери Жаблянов обяснил, че чрез новия състав лидерката иска да преподреди хаоса, който създала с оставката си. С нови членове не се разширява демокрацията, а търсенето на аргументи постфактум, за да се оправдаят предварително взети решения, е вече стил, заявил той.

Пред пленума Жаблянов обяснил, че заседанието на ПАСЕ не било толкова важно, а суспендирането на правата на руската делегация в ПАСЕ няма общо със санкциите наложени от други органи, където той единствен е гласувал против.

И обяснил, че си останал в София, защото се водели проверки за имуществото му и органите го помолили да е на разположение. Не са успели да изпратят заместници, защото НАП, ВКП и КОНПИ са поискали да е на разположение след срока за замяна.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.