Съдят майка, оставила гладни и болни сами двете си деца, и без да се грижи за тях

https://mreja.bg/komentar/sadyat-mayka-ostavila-gladni-i-bolni-sami-dvete-si-deca-i-bez-da-se-grizhi-za-tyah/78461 Mreja.bg
Съдят майка, оставила гладни и болни сами двете си деца, и без да се грижи за тях


Районна прокуратура – Благоевград е предала на съд В. А. , на 55 години, за това, че не се грижи за двете си деца..

Обвиняемата В.А. полагала грижи за децата си – Б. А. и Р. А., подпомагана от биологичния им баща -Б. Д. Законният им баща по удостоверенията за раждане бил И. А.

След извършено проучване и констатиран риск за двете деца в отдел "Закрила на детето" към Дирекция "Социално подпомагане" - Сандански спрямо тях била предприета мярка за закрила в семейна среда, а впоследствие настаняване в приемно семейство в с. Катунци.

През м. юни 2013 г. майката депозирала молба, чрез която изразила желание да полага грижи за сина си и дъщеря си. След смъртта на биологичния им баща – Б. Д. на 15 юни 2014 г., жената изпаднала в затруднение да осигурява потребностите на двете деца и заминала да работи в Гърция. Момчето и момичето били оставени на грижите на законния им баща – И. А., който впоследствие подал молба в отдел "Закрила на детето" за настаняването им в Център за настаняване от семеен тип.

До януари 2017 г. синът на обвиняемата - Б. А., бил в приемно семейство, което било прекратено, защото майката поискала да поеме грижите за отглеждането и възпитанието му. В тази връзка от отдел "Закрила на детето" било извършено проучване, при което било констатирано, че В. А. се установила да живее трайно в  Благоевград в жилището на починалия й на съпруг И.А. (законният баща на двете й деца) в ж.к. "„Еленово" в Благоевград. Жената заявила, че има работа и доходи, с които да осигурява потребностите на двете си деца, както и че ще получава наследствени пенсии за тях от починалия им баща.

След връщането на момчето в биологичното семейство, в отдел "Закрила на детето" били получени няколко сигнала, че то отсъства от училище, поради често боледувате и е оставяно от майка му без надзор, когато тя заминава за Сандански и София. Подобен сигнал имало и относно сестра му – Р.А.

При посещения на социален работник било констатирано, че момчето било само с висока температура и не били закупени лекарства за лечението му, а сестра му също оставяна в жилището без родителски надзор, без храна и парични средства. При извършените повторни проверки било установено, че за живота и здравето на децата възникнал сериозен риск и било необходимо спешното им настаняване или предприемане на мярка за закрила.

Междувременно в отдел "Закрила на детето" постъпили писма от Център за обществена подкрепа - Благоевград и СУ "Арсени Костенцев", с които институцията била информирана, че Б.А. често е оставян със сестра му за няколко дни в апартамента, лош външен вид, недохранен, проявява агресивно поведение към връстниците си.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемата Р.А., която с действията си създала опасност за физическото, душевното и моралното развитие на децата си, да продължи в съда.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.