Руският посланик показа изложба за 140 г. от руско-българските дипломатически отношения

https://mreja.bg/komentar/ruskiyat-poslanik-pokaza-izlozhba-za-140-g-ot-rusko-balgarskite-diplomaticheski-otnosheniya/78238 Mreja.bg
Руският посланик показа изложба за 140 г. от руско-българските дипломатически отношения


Посланикът на Русия в България Анатолий Макаров и заместник-министъра на външните работи на Русия Александър Панкин представиха албум и изложба, посветени на 140 години от установяване на руско-българските дипломатически отношения.

Изложбата включва снимки, показващи най-важните моменти в отнощенията между България и Русия. На събитието присъства и лидерката на БСП Корнелия Нинова.

"В руско-българските отношения днес се случват много събития. 140-та годишнина на нашите дипломатически отношения ние посрещаме, ако може да се каже, в добра форма. Имаме към какво да се стремим, остават много нереализирани инициативи, но ние виждаме целта и стъпка по стъпка вървим към нея}, заяви посланик Макаров. Той допълни, че само през последната година и половина се състояха две визити на президента на България Румен Радев в Русия, посещения на премиера Бойко Борисов и председателя на българския парламент Цвета Караянчева в Москва.

"В България пристигаха руският премиер Дмитрий Медведев и патриарх Московски и на цяла Русия Кирил. Поднови своята работа Междуправителствената комисия, провеждат се голям брой мероприятия по културно-хуманитарната линия", каза още Макаров. 

"Съдбата на нашите страни е отдавна и неразривно свързана. В архивите на Министерството на външните работи на Русия се намират хиляди документи, запазващи частици от нашето общо минало", пък заяви Александър Панкин.

След края на презентацията на гостите бе показан филм "Руският граф на българите" за граф Н.П.Игнатиев, подписал Санстефанския мирен договор. 

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.