Решено: Партиите ще получават дарения от юридически лица и еднолични търговци

https://mreja.bg/komentar/resheno-partiite-shte-poluchavat-dareniya-ot-yuridicheski-lica-i-ednolichni-targovci/78460 Mreja.bg
Решено: Партиите ще получават дарения от юридически лица и еднолични търговци


Партиите ще могат да получават дарения от юридически лица и еднолични търговци, реши парламентът с приемането на второ четене на промени в Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г., с които се изменя и Законът за политическите партии, съобщи БТА.

По този начин бяха дадени допълнителни възможности за финансиране на дейността на политическите партии, след като парламентът гласува намаляване на партийната субсидия до края на годината от 11 на 1 лев за получен действителен глас.

Политическите партии няма да могат да получават средства от юридически лица и от еднолични търговци, които имат просрочени публични задължения и/или са регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим. Редакцията беше предложена от Валери Симеонов /"Обединени патриоти"/ в хода на дебатите.

Премахна се и ограничението дарението от едно физическо лице за една календарна година да не може да надхвърля 10 000 лв.

От БСП възразиха срещу частното финансиране на политическите партии. Крум Зарков посочи, че в продължение на години е постигнато прозрачно финансиране на политическите партии, а сега се връщаме назад. Вместо отпадане на един мониторинг, ще ни доведат друг, коментира той.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова упрекна социалистите, че нямат нито едно предложение, с цел непоемане на отговорност, а само критикуват инициативите на другите. През цялото време вашата позиция беше само против, коментира тя.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.