Радев: Правителството не само да отчита закупените изтребители, но и да се ползват надеждно

https://mreja.bg/komentar/radev-pravitelstvoto-ne-samo-da-otchita-zakupenite-iztrebiteli-no-i-da-se-polzvat-nadezhdno/78261 Mreja.bg
Радев: Правителството не само да отчита закупените изтребители, но и да се ползват надеждно


"Американските партньори още са тук и правителството не трябва само да отчете политически ход, че сме закупили изтребители от нашия стратегически партньор САЩ, но и да направи така, че този самолет да има способности".

Това призова държавният глава Румен Радев днес в отговор на журналистически въпрос за преговорите между българското правителство и САЩ за покупката на нов изтребител за българските ВВС, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Президентът е присъствал на открития летателен ден в авиобаза "Граф Игнатиево" по случай навършването на три кръгли годишнини от приемането на въоръжение на бойна авиационна техника във Военновъздушните сили - 20 години вертолет Bell-206, 30 години самолет МиГ-29 и 40 години вертолет Ми-24.

Държавният глава отново е подчертал, че ако изтребителите не разполагат с високоточни боеприпаси, достатъчно контейнери за целеуказване, достатъчно ракети "въздух-въздух" и наземно оборудване, могат да бъдат използвани за "прекрасно авиошоу".

По думите на президента, за да бъде закупеният самолет многофункционален, за да може да се експлоатира тук надеждно и да бъде в оперативна готовност, това означава, ако имаме 8 самолета, да летят поне 6-7 от тях.

"За да стане това, тази начална цена, която беше предложена в началото на месеца, ето това трябва да се плати. Оттам надолу тази разлика в цената, това е за сметка на многофункционални способности, за сметка на въоръжение, на оборудване и на оперативната готовност на самолета. Да, в този вид, в който е, той не може да ни върши работа, така както е приело Народното събрание проекта за инвестиционен разход, така, както са заложени минимални бойни възможности за този самолет. Ние трябва да ги постигнем", е коментирал президентът.

"Оттук нататък правителството трябва така да направи, че по някакъв начин да запълва тази разлика в цените, за да гарантира целия този пакет, и най-малкото трябва да бъде откровено. Ако нещо от това не се осигури, да каже колко струва, кога смята да се доставя, какво ще остави като наследство на следващите правителства да плащат, защото плащане ще има, и то ще бъде голямо", е посочил президентът Радев.

"3,450 млрд. лева с ДДС, това е пълният пакет. Сега говорим за 2,2 млрд. без ДДС. Направете си сметката, но имаме сериозно орязване", е заявил Румен Радев.

Запитан за ремонта на щурмовите самолети Су-25, президентът е изразил надежда разнобоят в правителството да бъде преодолян. "Имаме нужда от тези самолети. Аз това искам да видя на изхода - един ремонтиран Су-25, надежден още доста години, защото това е ударното средство, с което ние разполагаме до пристигане на нов многофункционален изтребител, до неговото пълно усвояване, до неговото окомплектоване с всичко необходимо. Ще мине доста време. Дотогава Су-25 е необходим", е коментирал държавният глава.

Президентът Радев е дал висока оценка на демонстрираните на открития летателен ден в авиобазата "Граф Игнатиево" от военнослужещите умения, хъс, воля и голям професионализъм, въпреки условията на недоимък във Военновъздушните сили.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили е приел почетния строй, след което е наблюдавал авиационни демонстрации в небето от всички типове вертолети от авиобазата "Крумово" - Бел-206, "Кугър", Ми-24 и Ми-17, щурмовите самолети Су-25 от авиобаза "Безмер", изтребителите МиГ-29 и от авиобаза "Враждебна" - самолет C-27J "Спартан".

В полетите са участвали и Pilatus PC-9M и L-39ZA от Военновъздушната учебна база "Георги Бенковски" в Долна Митрополия, като са се включили и част от най-младите летци в българските Военновъздушни сили.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.