Правен анализ търси как София да си върне къпалнята "Мария Луиза"

https://mreja.bg/komentar/praven-analiz-tarsi-kak-sofiya-da-si-varne-kapalnyata-mariya-luiza/78181 Mreja.bg
Правен анализ търси как София да си върне къпалнята "Мария Луиза"


Правен анализ на всички имоти в Борисовата градина ще покаже как Столичната община може да си върне къпалнята "Мария Луиза" и Летният театър в Борисовата градина и да ги отвори отново за софиянци.

Анализът, който трябва да разгледа всеки обект в парка и да предложи вариант за възстановяване на общинската собственост, е възложен от столичния кмет Йорданка Фандъкова. Резултатите от него ще бъдат представени публично, когато анализът е готов.

"Имам представа за себе си как можем да върнем къпалнята без да се налага софиянци да плащат десетки милиони, но ще изчакам анализът на експертите. Както досега не допуснахме дружеството, създадено през 2002 г. с предмет на дейност хотелиерство, да направи хотел там, така с проекта за план на Борисовата градина, който сега се обсъжда, се дава възможност за решаване на проблема без никакво строителство.

В тази битка за връщането на собствеността е много важно да имаме съдействието на районните кметове. И понеже от ДСБ имаше доста изказвания, ще напомня, че вие управлявате район "Средец", с който парка граничи. Още миналата година поисках от районния кмет в кадастралната карта да се впише собствеността на имотите и правилната им дейност, защото "Капитолия" например е записана като "автогараж".

Поисках и да започне процедура по изземване на общинските имоти обратно и понеже това не се случи, започваме сега сами тези действия. Много е лесно да се говори, но нека да се представят и фактите", каза Фандъкова и напомни, че в периода 1997 - 2005 г. знакови обекти в парка са станали частна собственост след продажби, заменки за няколко апартамента и апорти.

Докладът, с който общината отнема от "Софийски имоти" контролът над 4 имоти в Борисовата градина, върху които са "Маймунарника", "Веселото село" и "Капитолия" и ги връща за пряко управление предизвика остри дебати в СОС и обвинения между ГЕРБ и ДСБ кой е извършил скандалните сделки.

Шефът на правната комисия в СОС Орлин Иванов извади докладите, с които София е загубила контролът над къпалнята "Мария Луиза" и Летният театър. Според документите всички апорти са правени при средно 3 пъти по-ниски цени. "А сега г-жо Георгиева (Марта Георгиева, общински съветник от ДСБ - б.а.), вие ми говорите за връщане на обекти, които вие сте раздали. Срещу 15 апартамента семейство Берберян получава 21 дка в "Погребите". Това са ваши съпартийци, г-жо Георгиева. Отидете, говорете с тях. Може да се съгласят да върнат парка, а ние ще им върнем панелките", каза Иванов.

Марта Георгиева отвърна, че "тези атаки са малко от типа: "а вие защо биете негрите" и целта била да й се затвори устата.

"Искаме всеки да си носи отговорността. А "София сити къмпани" - сделката, с която са апортирани 54 дка от Южния парк. Това е кучешката полянка зад хотел "Хилтън". Вашите хора са дали на безценица 54 дка в Южния парк и това е бомба, която цъка. Попитайте вашите хора защо са го направили, пък тогава се обявявайте за спасител на Борисовата градина, защото утре ще ви се наложи и Южният парк да спасявате", отвърна Иванов.

СОС прие доклада на Фандъкова за връщането на четирите имота в Борисовата градина.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.