Почина доц. Никола Дагоров, основателят на спортната ни травматология

https://mreja.bg/komentar/pochina-doc-nikola-dagorov-osnovatelyat-na-sportnata-ni-travmatologiya/78327 Mreja.bg
Почина доц. Никола Дагоров, основателят на спортната ни травматология


На 94-годишна възраст почина доц. Никола Дагоров , основател на спортната травматология у нас, съобщи "Сега".

Доц. Дагоров е роден на 3 юни 1925 година. От 1942 до 1955 г. е член на националния отбор по лека атлетика, участник на Олимпиадата през 1952 г., с 10 поправки на националния рекорд в дисциплината троен скок, като 6 пъти е бил републикански шампион. В продължение на 15 години, от 1953 до 1968 година, доц. д-р Дагоров е бил лекар на националния отбор по лека атлетика. Работил е в редица елитни болници - ИСУЛ, "Пирогов", Спортен диспансер- София и др.

Като експерт на Международната футболна федерация (ФИФА) провежда курсове в Нигерия, Тайланд и Бангладеш по проблемите на спортния травматизъм.

Бил е съветник към министерството на народното здраве в Кувейт по проблемите на спортната медицина.

Доц. Дагоров е широко известен като хирург-ортопед и по-специално като водещ специалист в областта на спортната травматология и рехабилитация. От около 7ООО извършени от него операции, повече от половината са на пациенти с увреждания, получени по време на спортни занимания. Това определя и научните му интереси, насочени към огромната роля на профилактиката на спортния травматизъм.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.