Пазят от крави езера в Пирин, ограждат ги с електропастири

https://mreja.bg/komentar/pazyat-ot-kravi-ezera-v-pirin-ograzhdat-gi-s-elektropastiri/78480 Mreja.bg
Пазят от крави езера в Пирин, ограждат ги с електропастири


Езера в Пирин ще бъдат оградени с електропастири, за да се предпазят от навлизане в тях на стада крави и телета. Това ще стане по проект на Национален парк "Пирин" за подобряване състоянието на езерата Превалско, Башлийско, Тевно и Спанополски езера.

Целта е да се oграничи високопланинската паша на едър рогат добитък в непосредствена близост до езерата и оттам замърсяването им с биогени, причиняващи заблатяване и изплитняване, влошаване на екологичното състояние, ерозия и разрушаване на бреговете, намаляване прозрачността на водата. Такава опасност има от пашуващите стада от едри породи крави край бреговете на езерата. Бреговата ивица на някои от тези езера в различна степен и участъци е напълно променена, защото животните прекарват часове наред край бреговете или във водата.

Електропастирите ще са с два реда оградна тел и ще протича ток с напрежение 12 волта.

Общата водна обиколка на тези езера е около 5000 метра. На всяко от тях ще има по две системи за врати, които да осигуряват достъп до езерото на туристи, служебни лица и др. Ще се поставят информационно-предупредителни табели, които да информират туристите за електропастир. Ще има предупреждение за напрежение и опасността, която крие.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.